Hrvati koji se vraćaju iz BiH neće morati u samoizolaciju

Damir Trut
Direktor Civilne zaštite RH, Damir Trut je govorio o strožim mjerama koje uskoro stupaju na snagu nakon što je u Hrvatskoj danas zabilježen rekordan broj novih slučajeva.

 

Na upit kada će mjere o masovnim okupljanjima stupiti na snagu i kako će policija i inspektori provjeravati tko ih se sve ne pridržava, kaže:

"Odluka je odobrena i stupit će na snagu od ponedjeljka, tako da svi imaju vremena pripremiti se i prijaviti sva okupljanja koja su dužni. Znači, od 100 osoba naviše. I da, inspektori mogu napraviti plan nadzora okupljanja. Nadzirat će se što je propisano mjerama za takva okupljanja. Taj popis je bitan, ako dođe do zaraze, da se lakše mogu pronaći kontakti. Uglavnom, sve što je propisano oduvijek i da smo se toga pridržavali, do ovoga ne bi došlo."

Komentirao je i najave da će maske biti obavezne u zatvorenim prostorima.

"Tako je, razgovaramo o tome da maske uvedemo u sve zatvorene prostore. Kao što smo uveli u javni prijevoz i to se pokazalo dobrim. Svi moramo biti svjesni da se sami moramo kontrolirati i biti ti koji se pridržavamo mjera. Nema kontrole koja može kontrolirati 4,5 milijuna stanovnika u Hrvatskoj. Moramo biti svjesni da je to način kako se možemo zaštititi od zaraze, kako ostati zdravi i kako zaštititi druge", kaže.

Na kraju je kazao kako Hrvati koji se vraćaju iz BiH neće morati u samoizolaciju.