Hrvatska još neće uvoditi policijski sat

hrv
Mi smo tek na početku razdoblja za koje nitko ne može reći do kojih vrhunaca može ići ova epidemija, poručio je ministar Davor Božinović

 

U Hrvatskoj je jučer zabilježen novi crni dnevni rekord. U posljednja 24 sata zabilježena su 1.424 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminulo je 11 osoba, objavio je Nacionalni stožer Civilne zaštite. Prema istom izvoru, broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj jučer je ukupno 6.459. Među njima su 622 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga 38 na respiratoru, a u samoizolaciji je trenutno 24.242 ljudi. Od prvog slučaja zaraze Covid-19 u Hrvatskoj, 25. 2. ove godine, dosad su preminule 393 osobe. Najviše novih slučajeva ponovno je u Zagrebu, gdje je lokalni gradski stožer potvrdio 337 novozaraženih. Iz zagrebačkog stožera rekli su da je očekivati da će još neko vrijeme biti povećani brojevi.

Državna naknada

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović (HDZ) ponovio je jučer da se u Hrvatskoj ne planira uvesti policijski sat. Komentirajući broj novih slučajeva, apelira na građane da se pridržavaju propisanih mjera. Dodao je i da sve dok traje epidemija “građani se trebaju suzdržati od druženja, privatnih zabava, sastajanja“.
“Mi smo tek na početku razdoblja za koje nitko ne može reći do kojih vrhunaca može ići ova epidemija“, poručio je.
Božinović je dan ranije izjavio da Hrvatska ne razmišlja o uvođenju policijskog sata te istaknuo da “težina mjera ovisi o disciplini svakoga od nas”.

Hrvatska Vlada objavila je u utorak novi paket mjera za održavanje gospodarskih aktivnosti i krizne pomoći poduzetnicima vrijedan više od 300 milijuna kuna. Trošak države za očuvanje radnih mjesta do kraja godine dosegnut će 7 milijardi i 200 milijuna kuna (milijarda eura). Nove Vladine mjere će se primjenjivati do 1. 1. 2021. Skraćeno radno vrijeme moći će se dodatno skratiti uz državnu naknadu, a pad prometa može biti 40 posto, umjesto dosadašnjih 60, da bi se dobila naknada po radniku, država plaća i doprinose.
Popis ugroženih sektora koji mogu dobiti državnu pomoć se proširuje. Mjera skraćenja radnog vremena ranije se odnosila na skraćenje od 50, a sada je povećana na 70 posto da radnik može ostati kod kuće, mjesečna potpora po radniku sukladno postotku raste s 2.000 na 2.800 kuna (oko 350 eura) plus doprinosi. Proširuje se i popis ugroženih djelatnosti s pravom na pomoć: svi sektori čija je djelatnost reducirana zbog pandemije (uz sektore prometa, ugostiteljstva, hotelijerstva, organizatore događanja, mjera se sada odnosi i na sektore biljne i stočarske proizvodnje, ribarstvo i s njima povezane uslužne djelatnosti te usluge povezane s putničkim i vodenim prometom, kao i povremeni prijevoz).
Državna potpora po radniku sukladno padu prometa varira od 2.000 kuna, tj. oko 250 eura (pad prometa najmanje 40 posto), 2.500 kuna, oko 300 eura (za pad od 45 do 50 posto), 3.000 kuna, oko 400 eura (pad od 50 do 55 posto), 3.600 kuna, oko 500 eura (od 55 do 60 posto) i 4.000 kuna, 550 eura (za pad prometa od 60 posto i više).

 

Ugostitelji zadovoljni

Zagrebački ugostitelji su zadovoljni: gradonačelnik Zagreba Milan Bandić podržao je sve dodatne mjere koje su zagrebački ugostitelji zatražili za ublažavanje posljedica pandemije. Nakon sastanka Bandić je Gradskoj skupštini predložio oslobađanje ugostitelja od plaćanja zakupnine za prostore u vlasništvu Grada, mjesečne naknade i poreza na potrošnju, umanjivanje komunalnih naknada za 30 posto i stvaranje drive-in zona za preuzimanje hrane na otvorenom. Bandić i gradske vlasti podržavaju ublažavanje mjera jer one dovode u pitanje opstanak 13.000 zagrebačkih obrta, od toga 4.800 ugostitelja koji zapošljavaju više od 50.000 ljudi.