Hrvatska mijenja Zakon o trgovini, planira se zabrana rada nedjeljom

.
Premijer Hrvatske Andrej Plenković održao je danas sastanak s vladajućom koalicijom, a jedna od tema bila je razmatranje koncepta promjena u Hrvatskoj privrednoj komori te izmjena Zakona o trgovini čime bi se regulirao rad nedjeljom.

Kako je naglasio Plenković, izmjene Zakona o trgovini u Hrvatskoj ujedno bi regulirale i pitanje rada nedjeljom koji bi ovim izmjenama trebao biti zabranjen.

 

"Razgovarali smo o Zakonu o trgovini i zakonu koji regulira rad Hrvatske privredne komore. Zakon o trgovini podrazumijeva pitanje rada nedjeljom. Ideja je da se rad nedjeljom zabrani osim 16 nedjelja u godini, uzeli bi u obzir turističku sezonu", rekao je Plenković.

 

Zabrana rada nedjeljom pitanje je o kojem su politički zvaničnici u Hrvatskoj raspravljali nekoliko puta u prethodnom periodu.

 

Inicijative o zabrani rada podnosile su se u Hrvatskoj u više navrata i to 1997. godine, 2000., 2004. i 2012. godine međutim unutar vlade nikada nije postignut konsenzus o ovom pitanju.

 

Odluku o zabrani rada nedjeljom vlasti u Hrvatskoj uspješno su realizovale samo dva puta kroz historiju. Prvi put, odluku o zabrani rada nedjeljom vlada je donijela 2003. godine u mandatu Ivice Račana (SDP).

 

Odluka je stupila na snagu početkom 2004. godine, ali je trajala samo nekoliko mjeseci prije nego što je Ustavni sud Hrvatske osporio ovu odluku.

 

Drugi put, odluku o zabrani rada nedjeljom donijela je vlada na čelu sa Ivom Sanaderom 2008. godine, međutim već sredinom 2009. godine i ova odluka je osporena na Ustavnom sudu Hrvatske.