Hrvatska ministrica vanjskih poslova: Niko ne spori legalnost izbora Željka Komšića

Ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović-Burić izjavila je da niko ne spori legalnost već legitimnost izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda.

Ona je na današnjoj sjednici Sabora Republike Hrvatske kazala da je deklaracija o položaju Hrvata u BiH važan dokument i da potvrđuje ispunjavanje ustavnih i međunarodnih obaveza Hrvatske prema hrvatskom naroda u BiH, ali i državi BiH. Dodala je da Ustav Hrvatske jasno navodi da se dijelovima hrvatskog naroda u drugim državama garantuje zaštita Hrvatske. 

Hrvatska ministrica rekla je da je ulaskom Hrvatske u NATO i EU ta briga dobili drugi kontekst te da Hrvatska daje punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH kao "države sastavljene od dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalih građana". 

"Evropski put BiH držimo strateški važnim za budućnost hrvatskog naroda u BiH i odnose Hrvatske s BiH", rekla je Burić dodajući da bez angažmana Hrvatske, BiH sigurno ne bi mogla biti u stanju da očekuje pozitivno mišljenje Evropske komisije.

Burić je kazala da je u NATO-a nedavno BiH ponudio MAP i da je Hrvatski doprinos i u tom kontekstu bio među najsnažnijima. 

"Ova vlada je više nego bilo koja prethodna usredotočena je na poboljšanje položaja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovine", kazala je Burić. 

Ona je istakla da će Hrvatska nastaviti zagovarati punu primjenu slova i duha Dejtonskog mirovnog sporazuma i jačati bilateralne odnose s BiH. 

"Hrvatska će u rasprava o BiH nastaviti snažno podržavati evropski put BiH, razumijevajući njene specifičnosti i zalažući se za prava hrvatskog naroda", rekla je Burić. 

Zaključila je da će Vlada Hrvatske nastaviti pružati pomoć hrvatskom naroda u BiH u skladu sa svojim obavezama i mogućnostima. 

"Hrvatska je bila i bit će najveći zagovornik evropskog puta BiH i u tome se nikada nećemo umoriti. To je zalog za stabilnu i prosperitetnu BiH", rekla je Burić.

Na pitanje zastupnika da li je za nju izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH legalan, Burić je odgovorila da je svima poznato šta piše u Ustavu BiH. 

"Niko ne sporni legalnost izbora Željka Komšića, već legitimnost", kazala je Burić.

Ona je upitana i kako će se vlada ponašati prilikom službene posjete Željka Komšića Hrvatskoj, odnosno da li će slijediti lokalne zvaničnike iz BiH koji su Komšića proglasili nepoželjnom osobom. 

"Predsjedništvo ima pandan u predsjednici. Vlada nema šta o tome govoriti. Šta će se hipotetski dešavati, ja na to pitanje ne mogu odgovoriti", rekla je Burić.