HELIKOPTER NADZIRE GRANICU: Hrvatska policija bacila suzavac na migrante na GP Maljevac

Kako saznaje Klix.ba službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske bacili su suzavac prema migrantima koji su ih gađali kamenjem, granama i drugim predmetima na GP Maljevac kod Velike Kladuše.

Brzom intervencijom i prisebnošću policajaca situacija nije izmakla kontroli, iako su migranti pokušali izvršiti proboj prema granici i preko obližnje livade.

U skladu s mjerama osiguranja državne granice, službenici MUP-a Hrvatske su na dijelu mosta nedaleko od graničnog prijelaza, koji pripada teritoriji Hrvatske, podigli ogradu kako bi spriječili eventualne nasilne pokušaje ulaska u tu zemlju.

Blizu 250 migranata ne odustaje u pokušaju da nelegalno uđu na područje Evropske unije, ali je situacija prema riječima službenika GP BiH i MUP-a USK pod kontrolom i nisu zabilježeni veći incidenti niti fizički sukobi između policije i migranata kako neki mediji izvještavaju.

"Jedno je naguravanje, a drugo fizički sukob. Da neki migrant fizički napadne policijskog službenika uslijedio bi odgovor. Napominjemo da niti jedan policijski službenik niti migrant nije povrijeđen na GP Maljevac", kazala je za naš portal glasnogovornica GP BiH Sanela Dujković.

Ona je istakla da je zabilježen pokušaj samopovrijeđivanja jednog migranta hladnim oružjem, ali da ga je u tome spriječio policajac. 

I dok policija na području BiH blokira migrante da nasilno, bez dokumenata, dođu do hrvatske granice, za to vrijeme helikopter MUP-a Hrvatske nadlijeće područje i iz zraka detaljno prati situaciju.

Grupa od blizu 250 migranata čini se da će i drugu noć zaredom prenoćiti nekoliko desetina metara od GP Maljevac.