fbpx Hrvatska policija ima podrum za mučenje migranata

Hrvatska policija ima podrum za mučenje migranata

Home

Hrvatska policija ima podrum za mučenje migranata

Border Violence Monitoring Network (BVMN) je mreža nevladinih udruženja koja se bave pravima migranata i izbjeglica, a u svom novom izvještaju za oktobar 2019. prozivaju hrvatske vlasti za kršenje ljudskih prava migranata i provođenje ilegalne politike pushbacka tj. sistemskog nasilja nad njima. U izradi izvještaja za oktobar aktivisti BVMN-a su, između ostalog, obavili 30 razgovora s migrantima i zabilježili njihova iskustva.

U izvještaju se ističe da je u oktobru zabilježen “visok broj izuzetno brutalnih pushbackova i incidenata policijskog nasilja”, a naročito je užasavajuća priča o podrumu na graničnom prijelazu Bajakovo u kojemu hrvatska policija, tvrde udruženja, premlaćuje migrante, piše Index.hr.

U tom su podrumu maloljetnike, od kojih su neki stari tek 12 godina, službenici hrvatske granične policije tukli šakama i palicama. Jedno svjedočenje prostoriju opisuje kao veliku dva sa četiri metra kvadratna, a do nje se dolazi stepenicama koje vode ispod prostorija na graničnom prijelazu – navodi se u izvještaju BVMN-a, u kojem stoji i da se u tu malu prostoriju bez prozora ponekad ubacuje i grupe migranata, prenosi Hayat.ba.

Tokom boravka u podrumu na Bajakovu migranti nemaju pravo na odlazak u WC ni pristup vodi ili hrani, a uskraćeno im je pravo na traženje azila, stoji u izvještaju. Jedan 16-godišnji Afganistanac je opisao da su ga u tom podrumu držali više od sat vremena te ga tukli šakama i pendrecima, navodi se. Na jednom maloljetniku je hrvatska policija koristila i elektrošoker te ga bacala o zid podruma, tvrde udruge.

Slučajevi zabilježeni u oktobru otkrivaju da je podrumska prostorija diskretna lokacija na kojoj policajci mogu zlostavljati tranzitne grupe migranata i u kojoj su policajci zaštićeni od pogleda vozača koji prelaze granicu – navodi se u izvještaju.

Podsjećaju i da su mediji izvještavali o “garaži za mučenje” u Korenici, u koju policija dovodi uhvaćene migrante.

U izvještaju se navodi da hrvatska policija sve više koristi razodijevanje migranata kao još jedan način zlostavljanja. Dolazak zime i hladnijeg vremena čini takvu policijsku taktiku naročito opasnom jer može dovesti do hipotermije, kao i ozljeda ruku i nogu, naročito kada policija tjera migrante da bosi hodaju kroz hladne potoke, što je također zabilježeno kao česta praksa, tvrde udruge.

Zabilježena su i dva slučaja u kojima su hrvatski policajci, nakon što su uhvaćenim migrantima naredili da se skinu do gola, pendrecima dodirivali genitalije migranata i tako ih seksualno zlostavljali i ponižavali, stoji u izvještaju.

U izvještaju se navode i primjeri kršenja ljudskih prava migranata na cijeloj balkanskoj ruti, od Grčke do Slovenije, pa se npr. srpsku policiju optužuje da je namjerno izazvala požar u migrantskom kampu u blizini Šida. Ipak, najviše prostora je posvećeno Hrvatskoj koja je na vanjskoj granici Evropske unije i preko koja mnogi migranti žele ući u EU.

Na kraju izvještaja za oktobar BVMN ističe kako je samo prošli mjesec hrvatska policija u ilegalnim pushbackovima protjerala najmanje 464, a najviše 607 migranata, ovisno o izvorima. Većinu migranata se ilegalno protjeralo u BiH, no ima i primjera protjerivanja migranata iz Hrvatske u Srbiju.

Topic
Objavio: Tue, 19/11/2019 - 07:37
Back to top