Hrvatska slavi Dan državnosti

Dan državnosti
Konstituiranje novog Sabora, tada još Socijalističke Republike Hrvatske, obavljeno je "u izuzetno svečanom ozračju", zapisao je povjesničar Ivo Perić u knjizi o Hrvatskom državnom saboru

 

Hrvatska danas slavi Dan državnosti, prisjećajući se 30. maja 1990. godine, dana kada je konstituiran prvi demokratski izabran višestranački Sabor.

Konstituiranje novog Sabora, tada još Socijalističke Republike Hrvatske, obavljeno je "u izuzetno svečanom ozračju", zapisao je povjesničar Ivo Perić u knjizi o Hrvatskom državnom saboru.

Za potpredsjednike Sabora izabrani su Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks, navodi Hina.

Stipe Mesić izabran je za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora, a Franjo Tuđman za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske.

Prvi saziv Sabora imao je 351 zastupnika i tri vijeća: općina, udruženog rada i Društveno-političko vijeće. Većinu, 207 od 351 mandata, imao je HDZ, Savez komunista Hrvatske - Stranka demokratskih promjena imao ih je 107, Koalicija narodnog sporazuma 21, Srpska demokratska stranka pet, dok je 13 mandata pripalo nezavisnim i zastupnicima nacionalnih manjina.

Sabor iz ’90. radio je nešto duže od dvije godine, u kolovozu 1992. održani su izbori za Zastupnički dom Hrvatskog sabora, novi Sabor imao je samo jedan dom i osjetno manje zastupnika, njih 138.

U povodu Dana državnosti čestitku je uputio hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je istaknuo da Hrvatska može biti ponosna na svoja postignuća u protekla tri desetljeća neovisnosti.

-Uspostavili smo institucije demokratske države, osigurali međunarodno priznanje, ustrojili respektabilne oružane snage, obranili i oslobodili svoju domovinu, obnovili ratom razrušena područja te izgradili modernu državu koja je članica NATO-a i Europske unije, kojom smo već i predsjedali. Obnovili smo gospodarstvo i ostvarili brojna ulaganja u modernizaciju infrastrukture - poručio je u čestitki Plenković.

Dodao je kako je u predstojećem razdoblju prioritet što brži gospodarski oporavak i razvoj nakon korona-krize te obnova potresom pogođenih područja.

-U tu svrhu, na najbolji ćemo način iskoristiti više od 24 milijarde eura europskih sredstava za koje smo se izborili. Nastavit ćemo graditi zemlju razvijene demokracije i solidarnosti, tolerantnog ozračja i društvene odgovornosti - istaknuo je hrvatski premijer.

Hrvatska drugu godinu zaredom Dan državnosti proslavlja 30. svibnja. Prije dvije godine taj je datum bio Dan Hrvatskog sabora, spomendan i radni dan, dok se Dan državnosti slavio 25. lipnja, koji je bio državni blagdan i neradni dan.

Naime, HDZ-a većina u Saboru pretprošle godine, kod uređivanja novog kalendara blagdana, vratila je Dan državnosti na 30. svibnja, kako je to bilo i 90-ih godina.