Hrvatska tvrdi za zastoje na granicama u USK krive su bh vlasti

.
Nakon nekoliko dana haosa i kilometarskih kolona na granicama, konačno danas je stiglo i objašnjenje iz R Hrvatske.

 

U suštini, u službenom aktu, osim prozivanja ovdašnjih institucija kao glavnih krivaca, potvrđeno je i da je kontrola ilegalnih prelazaka migranata razlog ovih dana nešto drugačijeg sistema rada na graničnim prijelazima Izačić i Maljevac.

BIH/HRVATSKA - Dosta, rekli bismo, neobična je činjenica da su svi granični prijelazi u ovom dijelu zemlje funkcionisali u punom kapacitetu, prije nekoliko godina, kada su brojke migranata smještenih u Bihaću i Velikoj Kladuši dostizale i desetine hiljada.

Danas potpuno drugačija slika, ipak je dovoljan razlog za odluke koje su donijele hrvatske vlasti.
Za razliku od onog što stoji u objašnjenju hrvatske strane, ovdašnje Ministarstvo unutrašnjih poslova, tvrde, radi u punom kapacitetu poštujući apsolutno sve dogovore postignute sa Graničnom policijom BiH, zajedničkom Komisijom za kontrolu i nadzor nad migrantskom situacijom, ali i međunarodnim organizacijama koje su uključene u tokove i proces kretanja migranata na ovim prostorima

Osim što, u svim raspoloživim kapacitetima, zajednički djeluju i kontrolišu granični pojas, postižu i rezultate, pa ilegalno kretanje migranata drže pod kontrolom. Brzo djelovanje potvrđuje i sastanak predstavnika kantonalne vlasti, Ministarstva unutrašnjih poslova i Granične policije BiH sa komandirom PU Karlovac, koji bi trebao biti održan za dva dana, a s ciljem donošenja zajedničkih ciljeva i daljih koraka u rješavanju ovog problema.

Naglašeno je i to da je jedan od glavnih problema nedovoljan angažman državnih vlasti, na šta se odavno upozorava, ili brza i bolja reakcija, te konkretni potezi, onih u čijoj nadležnosti ustvari i jeste državni granični pojas.