Hrvatska uskoro šalje pismo namjere za uvođenje eura

Guverner Hrvatske narodne banke najavio je da će Hrvatska uskoro poslati pismo namjere za uvođenje eura, prenosi Večernji list.

Kako je rekao guverner Boris Vujčić, prvi je korak ulazak u tzv. ERM II (evropski kursni mehanizam), a slanje pisma namjere za ulazak u kursni mehanizam ERM II trebalo bi uslijediti relativno brzo. 

"Uz formalno iskazivanje namjere ulaska u kursni mehanizam, u pismu će biti opisane i sve aktivnosti koje se planiraju da bi Hrvatska postala vjerodostojna kandidatkinja. Sam ulazak u ERM II vjerojatno bi se mogao dogoditi otprilike godinu dana nakon slanja pisma namjere, dakle negdje tokom 2020. godine", kazao je Vujčić.

Ukratko, sadašnje članice eurozone moraju prihvatiti Hrvatsku kao dobru kandidatkinju. Jedini dodatni zahtjev za ulazak u kursni mehanizam je pristupanje u tzv. blisku suradnju s Jedinstvenim nadzornim mehanizmom (SSM). Bliska saradnja podrazumijeva da će najveće domaće banke nadgledati Evropska centralna banka. 

"Pismom namjere obavezat ćemo se i na provedbu određenih dodatnih mjera iz područja ekonomske politike za koje vjerujemo da će Hrvatsku učiniti vjerodostojnom kandidatkinjom. Provedbu tih mjera evaluirat će Evropska centralna banka i Evropska komisija te bi nam njihova pozitivna ocjena tada trebala otvoriti vrata za slanje službenog zahtjeva za ulazak u kursni mehanizam. U sadašnjem trenutku mi smo nadomak početku razgovora s našim partnerima iz EU o sadržaju pisma namjere", rekao je Vujčić.