Hrvatski policajci: Da, koristimo silu nad migrantima. To je nezakonito, ali takve su naredbe

asd
Sinoć je niz svjetskih medija objavio snimke na kojima se vide muškarci s fantomkama na glavi kako tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne koje jako sliče dijelu uniforme te postrojbe.

Na sebi nemaju nikakve oznake, a za pasom nose identične pištolje kakve koristi hrvatska policija, one koje izrađuje karlovački HS produkt. 

Snimke su nastale u međunarodnoj novinarskoj istrazi u kojoj su sudjelovali nizozemska istraživačka novinarska mreža Lighthouse Reports, švicarski SRF Rundschau, njemački ARD i Der Spiegel, francuski Liberation, nizozemski Pointer te Novosti i RTL, koji je priču donio u sinoćnjoj emisiji Potraga. Datiraju iz lipnja. 

Novinari uspjeli doći do nekoliko policajaca koji su potvrdili priču

U prilog tome da se radi o pripadnicima policije govori i nekoliko izvora koje je tijekom svog istraživanja kontaktirala novinarska mreža. 

"Neki od nas već godinama prate Instagram i Facebook profile policajaca koji su javni, stoga smo mogli biti sigurni da rade u policiji. Pisali smo svima koje smo mogli jasno identificirati kroz javno dostupne izvore. Poslali smo im poruku. Tako je moj tim ovdje u Švicarskoj uspio razgovarati s ljudima koji još rade u hrvatskoj policiji ili su je nedavno napustili", ispričala je Nicole Voegele iz SRF Rundschaua.

Naći izvore u hrvatskoj policiji ispočetka je bilo vrlo teško, kaže novinarka. Novinari su naišli na zid šutnje, kako ga je nazvala. No nakon nekog vremena uspjeli su ostvariti kontakt.

Šestorica policajaca uvjerena da su na snimkama pripadnici interventne policije

Der Spiegel, koji je sudjelovao u istraživanju, također je objavio tekst u kojem navodi što je sve otkriveno, a među ostalim tu se nalaze i iskazi policajaca koji su potvrdili priču. 

Pišu kako su šestorica policajaca s kojima su razgovarali i pokazali im kadrove s granice bila uvjerena da su maskirani muškarci koji se pojavljuju na snimkama pripadnici interventne policije. Svi policajci s kojima su razgovarali tražili su da se ne objave njihova imena i prezimena zbog njihove sigurnosti. I usporedba s fotografijama koje prikazuju interventne policajce na granici mjesec dana ranije potvrdila je njihov zaključak da migrante na snimkama koje su sinoć objavljene tuku upravo pripadnici interventne policije. 

Spiegel piše kako interventna policija inače najčešće ima posla s huliganima na stadionima i da provodi racije te da njezini pripadnici prolaze kroz specijalni trening na kojem uče baratati i tonfom, palicom koja se vidi na snimkama. Kaže se i da neki od pripadnika te policijske jedinice na Instagramu i Facebooku objavljuju fotografije s desničarskim simbolima, dok drugi poziraju s oružjem i fantomkama na granici. 

Za rad na granici interventni policajci dobivaju bonuse

Za svoje sudjelovanje u specijalnim operacijama protiv migranata na granici pripadnici interventne policije primaju novčane bonuse, reklo je Spiegelu nekoliko policajaca, dodajući kako ti bonusi obično iznose nekoliko stotina eura mjesečno. Dok su na terenu, smješteni su u hotelima poput onoga u Toplicama Topusko. Na granici rade zajedno s dodatnim jedinicama hrvatske policije koje bolje poznaju teren. Prema riječima policijskih dužnosnika, operacije se izvode pod zapovjedništvom visokih policijskih dužnosnika u Zagrebu, u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova. Kodno ime čitave operacije je Koridor. 

"Redovito koristimo fizičku silu, migranti legnu pa ih kolega udara po nogama"

Goran Novak, kako je nazvan za potrebe članka, dio je operacije Koridor.

Kaže da njegova jedinica redovito koristi fizičku silu protiv tražitelja azila. "Kad zateknemo migrante u šumi, oni obično u strahu legnu na zemlju", kaže Novak. Jedan od policajaca iz njegove jedinice, kaže, često prolazi pored njih i palicom im udara po nogama.

Naravno da su pushbackovi nezakoniti, to svi znamo, ali takve su naredbe"

Navodi kako potom sjedište u Zagrebu odlučuje hoće li se tada provesti pushbackovi. 

Drugi policajac još je izravniji: "Naravno da su pushbackovi nezakoniti, to zna svaki policajac. No, naredbe dolaze iz zapovjednog lanca, iz MUP-a."

Policajci govore kako naredbe nisu izdane formalno, no da itekako jesu neformalno. O tome govori i ispovijest policajca jučer je objavila i Potraga.

"Radi se na zataškavanju"

"Službeno nema naredbe u smislu da ju je MUP službeno objavio. Međutim, interno postoji naredba da migranti koji se zateknu na području Hrvatske moraju biti vraćeni preko "zelene granice". Stoga policajci nisu ništa krivi. Tako im je naređeno. Obaveza im je izvršavati naredbe. Rade sve što policija radi u takvim slučajevima i po naredbi svojih nadređenih. Sve dolazi iz MUP-a. A možeš vidjeti i sama, prema brojnim pogreškama koje se ne procesuiraju, čini se da se radi o zataškavanju", poručio je novinarki izvor iz MUP-a koji je želio ostati anoniman. 

Foto: Screenshot Lighthouse Reports

Izvor: