Htio ubiti komšiju iz lovačke puške

.
Optuženi Škiljo se sa oštećenim najprije posvađao, a potom ga je udarao i prijetio da će ga ubiti

 

Edin Škiljo uskoro bi se trebao naći u sudnici Kantonalnog suda u Zenici kako bi se izjasnio o navodima iz optužnice koju je protiv njega podiglo Tužilaštvo ZDK-a zbog krivičnog djela pokušaj ubistva.

UDARCI I SVAĐA

Ovaj 43-godišnjak iz općine Doboj-Jug tereti se da je 6. februara ove godine oko 19 sati, na području općine Doboj-Jug, pokušao ubiti komšiju Š. F. Optuženi je kritičnog dana, dok se Škodom vraćao iz lova, na lokalnom putu sreo komšiju Š. F. koji je bio na motociklu Tomos.

Zbog ranije neraščišćenih računa između njih dvojice je došlo do svađe, a potom i tuče. Obojica su, stoji u optužnici, tom prilikom bila u alkoholiziranom stanju srednjeg stepena opijenosti. Škiljo je u krvi imao 2,33 promila, a Š. F. 1,96. Kako se navodi u optužnici, naguravali su se i gombali zadavši jedan drugom udarce po tijelu i glavi.

- Kada je Š. F. krenuo motociklom kući, optuženi mu je prijetio riječima: “Ja ću te večeras ubiti, neko će večeras poginuti ili ja ili ti” i “Sad ćeš vidjeti”, a nakon toga je uzeo lovačku pušku i otišao pred oštećenog istovremeno ga dozivajući u namjeri da se dalje rasprave. Š. F. je tada na optuženog bacio jedan crijep, a Škiljo je potom prema njemu, u namjeri da ga usmrti, sa udaljenosti od najmanje 5,50 metara iz puške ispalio najmanje jednu patronu, svjestan da ga tako može usmrtiti. Sačmeni snop je Š. F. pogodio u predjelu stomaka nanijevši mu laku tjelesnu povredu u vidu prostrelne rane prednjeg trbušnog zida koja ne probija u trbušnu šupljinu, stoji u optužnom aktu.

RANJAVANJE

Oštećeni je nakon ranjavanja pobjegao sa lica mjesta radi ukazivanja ljekarske pomoći, dok je Škiljo ostao na mjestu događaja čekajući policijske službenike. Uhapšen je, a oružje mu je oduzeto. A. B. Č.