Humanost na djelu: Likovni umjetnik Husnija Topić za djecu bez roditeljskog staranja "Duga"

Održana je 17. po redu Internacionalna likovna kolonija „Admir Lješčanin – Duga“ u Kulen Vakufu. Već sedamnaest godina realizira se ovaj humanitarni projekat čiji je cilj briga o djeci koja su privremeno ili trajno bez roditeljske zaštite, ali i podrška u njihovom psihofizičkom razvoju.

CENTAR ZA NEZBRINUTU DJECU “DUGA”

Prije 20 godina u Kulen Vakufu kod Bihaća počeo je sa radom Centar za djecu bez roditeljskog staranja „Duga“, po mnogo čemu jedinstvena ustanova u BiH. 

Riječ je uglavnom o djeci napuštenoj odmah po rođenju, u bolnici, te o djeci iz porodica u kojima o njima nema ko da brine.

Nemoguće je ne zapitati se kako majka može ostaviti tek rođeno dijete i jednostavno otići ne davši mu ni ime. Ono što je sigurno jeste da u „Dugi“ nastoje da prvi dani, mjeseci i godine života ostavljene i napuštene djece, kao i djece bez roditeljskog staranja, prođu u što normalnijem okruženju.

LIKOVNA KOLONIJA „ZA DJECU CENTRA DUGA“

Ovo je svakako hvale vrijedan humani i humanitarni događaj i još jedna prilika da se ukaže na značaj koji "Duga" ima u našem društvu koje postaje sve više depersonalizirano, zarobljeno u materijalno i - neljudsko.
 

Image

Likovna kolonija „Za djecu centra Duga“ Kulen Vakuf je vremenom postala jedan od značajnijih kulturnih događaja ovoga tipa u BiH, a u kalendarima mnogih umjetnika posljednji vikend u maju je rezervisan za posjetu Kulen Vakufu, a jedan od njih je i Husnija Topić, vrijedni bosanskohercegovački likovni umjetnik iz Cazina.

Specifičnost i prepoznatljivost ove kolonije je u tome da umjetnici pored druženja, zajedničkog rada, razmjene iskustava i svega onoga što jedan ovakav događaj znaći  čine i značajnu humanitarnu gestu, jer poklanjajući svoje radove Centru Duga direktno pomažu nesmetan rad, lakše i sretnije djetinjstvo štićenika ovog centra za nezbrinutu djecu. Naime, prikupljeni radovi se prvo izlažu u  galerijama, a zatim se nude u prodaji na nekoliko aukcija i sav prikupljeni novac se uplaćuje na račun Centra za djecu Duga.

Image