Husein Badić iz Cazina fotografijom se bavi cijeli život

Imati hobi i slobodno vrijeme ispuniti aktivnošću koja veseli i ispunjava preporuka je svima. Nažalost, mnogi nemaju vremena za hobije svo do odlaska u penziju, ali i tada omiljena aktivnost može postati više od razonode. Pravi primjer tome u Cazinu je penzioner Husein Badić koji već godinama svojim fotografijama dokumentuje zbivanja u Cazinu i veseli svoje vjerne pratioce na Facebooku.

Najaktivniji amaterski fotograf u Cazinu zasigurno je Husein Badić. Fotografija mu je bila ljubav kroz cijeli život, no, tek odlaskom u penziju dobio je više vremena za bavljenje ovim hobijem. Spajajući ljubav prema fotografiji, zavičaju i ljudima oko sebe, Husein danas iza sebe ostavlja izvrsne foto uratke, dijeleći ih na društvenim mrežama sa prijateljima i zaljubljenicima u fotografiju.

Cazin kroz sva godišnja doba i svaka, pa i najmanja, promjena u gradu zabilježena je Huseinovim fotoobjektivom, a posebna ljubav su mu stare fotografije, čiji je vjerni sakupljač. Tako je na Facebooku nastala i stranica Čajin potok.

Opustiti se, promatrati okolinu, izaći u prirodu i pokušati uhvatiti trenutak objektivom kako bi na kreativan način ispunio slobodno vrijeme i povezao s prirodom i ljudima, te ostavio trajnu uspomenu na vrijeme u kojem živi – misao je vodilja Huseina Badića.

“Fotografija je živa ako je u opticaju, ako se kreće od ruke do ruke i od oka do oka”, kaže Husein, ističući da zbog toga i dijeli svoje foto uratke na Facebooku, gdje ih danas ima više od 20.000. Njemu možda hobi, ali za nas svakako važan opus foto dokumenata jednog vremena.

(M. A.)