Husnija Topić: Bosanskohercegovački likovni umjetnik iz Krajine

Uprkos upadima i uskoka hajduka, opstao je Bošnjak u Krajini i sačuvao svoje duhovno naslijeđe. Ono je sačuvano u krajišničkim pismima, poeziji, prozi a osobito u krajiškoj epici.

Jedinstvena i unikatna djela

Djelo Husnije Topića je po svemu jedinstveno i unikatno i po njegovom stvaranju prepoznaje se krajiška narav i na njegovim platnima, oslikava se veliki mukotrpan rad, pa se sve ono što osjeća i što je kroz djetinjstvo osjećao prenosi na platno jedinstvenim načinom rada.

Husnija Topić je i pored epske tematike i istraživač bosanske etnologije, bosanskih arabeski, starih pergamenata, rukopisa i izgled drevnih građevina.

Image

 

Nadahnuća Topićevih djela

Veličina i dostojanstvo, hrabrost i mudrost, upornost i dovitljivost bošnjačkih junaka, osobine su koje su svakom od nas ostale uklesane u misli, koje svako od nas sobom nosi, a koje su, prerastajući mit i legendu i u pjesmama otpjevane. Husnija Topić je, slušajući pjesme i priče o bošnjačkim junacima, maštao i sanjao o njima, o svim onim junacima koji su nadahnjivali generacije i generacije. 

Image

Krajina je iznjedrila junake: Mustajbega Ličkog, Budalinu Talu, Muju i Halila Hrnjicu..., a krajiški borac ostao je pojam junaštva na širem našem prostoru. Upravo ti junaci nadahnjuju i Topića. Njihova snaga, ljepota, junački podvizi...osnovna su inspirativna snaga Husnije Topića i glavni motiv njegovih slika. On te likove stavlja u centar slike, epski junak postaje okusnica oko koje se vrti – slika se ukazuje kao literarno – simbolička slikareva ispovjed. 

Image

 

Topić nas povezuje s Ajvaz-dedom, Pruscem, Travnikom kao i što podsjeća na ljepotu Mostarke Emine i hodom junaka prethodnih vremena krasi ovovremeno...

 

Image

 

Djela koja predstavljaju našu tradiciju

S razlogom se, dakle, Husnija Topić posvetio upravo tim junacima, junacima koji su nama ostavili u naslijeđe ljubav prema ovom prostoru, njegovanje tolerantnog odnosa prema drugim narodima, drugim vjerama, a naročito ljubav za sve ono što predstavlja našu tradiciju.

Image

 

U bosanskohercegovačkom slikarskom prostoru, Husnija Topić je dragocjena pojava jer se s problemom hvata u koštac.

Husnija Topić rješava naš problem kulturalne naravi: odnos prema našem epskom naslijeđu. Topić nam otkriva tajnu o ljepoti junaka bošnjačke epike, jer oni su lijepi u odnosu prema ružnom, što je identično i današnjoj slici i izgledu svijeta.

Njegova velika djela možete pogledati na Facebook stranici klikom OVDJE, kao i na web stranici klikom OVDJE.