Ružnićeva vlada ostaje čvrsta

Predsjednik Skupštine Unsko-sanskog kantona Agan Bunić (SBB) i predsjednica Kluba SBB-a Ilfeta Kadić početkom mjeseca su saopćili javnosti da su u Skupštini odabrali stranu. I dalje će činiti većinu uz Vladu A SDA, sa SDP-om, NB-om i NS-om, a neće pristupati formiranju većine sa SDA. Kao razlog su naveli njihovo protivljenje da se nova koalicija stvara sa laburistima Fikreta Abdića.

SBB u USK-u već duže vrijeme ima oprečne stavove u svojim redovima, a taj se sukob upravo odvijao na relaciji između preletača iz SDA Agana Bunića i predsjednice KO SBB-a Azre Hadžić-Bećirspahić, zastupnice u federalnom Parlamentu, prenosi uskinfo.ba.

Dodatna pojašnjenja

​Na pres-konferenciji Bunić i Kadić su tvrdili da je predsjednik stranke Fahrudin Radončić upoznat sa njihovom odlukom te da očekuju podršku od stranačkog predsjedništva, jer bi po njima najveće zlo za Krajinu bilo koaliranje sa Abdićevom političkom opcijom.

Nedugo nakon toga Fahrudin Radončić je u intervjuu za N1 kazao da je u USK-u bilo kadroviranja mimo znanja stranačke centrale. Radončić je Buniću “zamjerio” što je, navodno, kao dio parlamentarne većine zaposlio oko 40 osoba u državne institucije, a sumnjivo je njihovo članstvo u SBB-u. Bunić te optužbe odbacuje.

- Kadrovska politika bi trebala biti iznad kantonalne politike, barem to ovdje ne postoji, gdje Azra Bećirspahić to vodi već godinama. Ja sam kadrovska pitanja, koja sam trebao, usaglašavao sa predsjednikom Radonačićem i on je dao saglasnost za pozicije ministara i direktora, tako da ne znam o čemu se konkretno radi. Uglavnom, ne postoji kantonalni odbor niti kadrovska komisija stranke koja bi trebala raditi svoj dio posla, evo ja sam nudio da gradimo stranku i nisam uopšte za to da ulazim u rasprave sa predsjednikom kojeg jesam trebao bolje informisati i o stanju u stranci i oko kadrovske politike, kako bi to sve bolje funkcioniralo, ali mislim da je predsjednik dovoljno upoznat, kazao je Bunić za Oslobođenje.

Na samu odluku da ne ulaze u koalicione odnose sa SDA u USK-u ističe da nije bilo primjedbi.

- Vidjeli ste da nije bilo nikakve reakcije niti otpora, što govori da neke ideje dobro funkcionišu i vrijeme će pokazati da je ovako bolje. Ako dođemo u poziciju da to trebamo dodatno opravdati, mi smo spremni, naglasio je Bunić.

U međuvremenu, stranka Pomak je pristupila koaliciji sa SDA, jedno od njihovih dvoje skupštinskih poslanika Ilda Alibegović odmah potom je napustila Pomak, a Agan Bunić smatra da ove promjene neće utjecati na stabilnost većine u Skupštini.

- Klub Pomaka neće postojati u narednom periodu, jer Zikrija Duraković, ostavši sam, vjerovatno će pristupiti nekom drugom klubu. Što se tiče same politike gradonačelnika Šuhreta Fazlića (predsjednik Pomaka), to su političke akrobacije bez dubljeg efekta i to me ne interesuje. Dolazi nam vrijeme narednih lokalnih izbora i obično sad već počinju te turbulencije oko aktualnih većina u općinskim vijećima i pretpozicioniranje za izbore bilo je očekivano. S tim što ne vjerujem da su oni zajedno u stanju ugroziti aktualnu većinu u Kantonu, smatra Bunić.

Dodaje da su načelnici i gradonačelnici u panici zbog sve bližeg kraja mandata i da traže sebi neke alternativne izlaze, pri čemu prave razne političke kombinacije.

Rad pod pritiskom

- Nemamo nikakvih najava, ne nazire se mogućnost formiranja neke nove većine i nema govora da bi uskoro mogla biti neka vanredna sjednica Skupštine Kantona, na kojoj bi vlada Mustafe Ružnića mogla biti ugrožena, poručio je Bunić.

Za aktualnu Vladu USK-a kaže da dobro radi iako je pod ogromnim pritiskom i zbog migrantske krize i zbog dogovora na višem nivoima vlasti oko zajedničkog formiranja vlasti između SDA, DF-a i SBB-a. Kada je Unsko-sanski kanton u pitanju, očigledno je da je taj voz već prošao, a sam Agan Bunić i Klub SBB-a su relativno dobro prošli, odbijajući da se vežu sa SDA.