I Dodik kritikovao Vijeće Evrope zbog “konstitutivnosti”

..
Oni koji misle da je nešto drugo moguće, treba da prave neku drugu BiH, na nekom drugom mjestu, neki Diznilend koji bi mogao da funkcioniše u nekom malom obimu pa neka vide kako to izgleda, rekao je Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da Vijeće Evrope pozivom na ustavnu i izbornu reformu u BiH, ali odbijanjem zahtjeva Hrvatske da se spomene konstitutivnost i legitimno predstavljanje pokazuje ko ruši koncept BiH.

- Ako u Ustavu, u članu jedan, piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i ako neko sa strane pokušava da to derogira, onda se miješa u unutrašnje stvari, pa taman to bio Savjet Evrope - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, hrvatska pozicija, odnosno pozicija Hrvata u BiH i Hrvatske, u pogledu pitanja konstitutivnosti ista je kao srpska pozicija.

- U BiH nema nijednog rješenja bez te priče. Oni koji misle da je nešto drugo moguće, treba da prave neku drugu BiH, na nekom drugom mjestu, neki Diznilend koji bi mogao da funkcioniše u nekom malom obimu pa neka vide kako to izgleda - dodao je Dodik.