I generalni konzul BiH u Frankfurtu žrtva izborne prevare!?

Sve više primjera mogućih izbornih malverzacija

Od samog početka brojni su primjeri izazvali sumnju da će opći izbori biti pošteni i bez malverzacija, a žrtve moguće prevare su i generalni konzul BiH u Frankfurtu te desetine građana koji su trebali glasati u prostorijama tog konzulata.  

Nestali sa spiska

Kako nam je kazao generalni konzul Lučiano Kaluža, određeni broj prijavljenih glasača nestao je sa spiska, a veliki broj njih, uprkos tome što su se izjasnili da žele glasati u Njemačkoj, dobio je poziv da glasaju poštom ili direktno u BiH.

Kaluža: Brojni apsurdi

Kaluža: Brojni apsurdi

- Prema konačnoj odluci Centralne izborne komisije (CIK), prijavljenih za glasanje u Generalnom konzulatu bilo je 35 državljana BiH, ali kada je došao birački spisak, na njemu je bilo samo 27 glasača, a gdje je tih osam nestalo, niko ne zna – navodi Kaluža.  

Na pitanje zbog čega je tako mali broj uopće prijavljen, Kaluža ističe da je i to sumnjivo.

- Postoji sumnja da je broj prijavljenih mnogo veći. Jedan od onih koji je na neki način prevaren od CIK-a sam i ja. Ja sam lično zaokružio da glasam u Konzulatu, a dobio sam obrazac da glasam putem pošte, pa šta ima tu više da se kaže. Sve to baca sumnju na cijeli proces, pa i na to da li se zaista tako mali broj prijavio za glasanje u Konzulatu u Frankfurtu – ističe Kaluža.

Osim toga, kaže, većina se prijavila da glasa u prostorijama Konzulata, ali CIK to nije registrirao.

- Oni su dobili glasačke listiće da glasaju poštom, što je opet veoma čudno i nerazjašnjeno. To je veliki apsurd, jer su oni svi u obrascu naglasili, zaokružili da žele glasati u prostorijama Generalnog konzulata – kaže konzul.

Ogroman propust

Ističe da su mnogi koji su se odlučili za ovaj vid glasanja, jednostavno, po nečijoj volji zaokruženi da glasaju u BiH.

- Da li je CIK zaprimio i obradio njihove prijave, ne znam, ali napravljen je ogroman propust, pa samim tim ljudi gube povjerenje u regularne izbore i glasanje. Sada svi oni nemaju mogućnost da nešto promijene, jer bez obzira na to što su zaokružili Generalni konzuklat u Frankfurtu, trebaju ići u BiH da glasaju, a mnogi vjerovatno neće ni otići – navodi Kaluža.

Uputili smo žalbu, neko mora odgovarati za propuste 

Kaluža ističe da su uputili i žalbu prema CIK-u.

- Čekamo da vidimo šta će biti. Sve to bacilo je sjenu na ove izbore i na ovo glasanje u Frankfurtu, ali bez obzira na to, glasačko mjesto u Konzulatu bit će na dan glasanja otvoreno i svima koji su se prijavili bit ćemo na raspolaganju. Jako sam nezadovoljan načinom na koji se sve to razvijalo i razvija, ali CIK je jedan veliki aparat, ali propusti koji se dešavaju nisu se smjeli desiti i nedopustivi su. Neko se zbog toga mora pozvati na odgovornost – zaključio je Kaluža.