I građani Tuzle u borbi sa zagađenim zrakom i kancerogenim česticama

S dolaskom hladnijeg perioda na području Tuzle i okoline uslijedilo je povećanje zagađujućih čestica zbog čega je već nekoliko dana zrak u ovoj regiji proglašen vrlo nezdravim.

Zbog izuzetno zagađenog zraka. osim Tuzlaka najviše ispaštaju još i Lukavčani te Živiničani, a stručnjaci kažu da je poboljšanje moguće nakon kišnih padavina ili povećanja temperatura zraka.

Zrak u Tuzli i okolini u kontinuitetu je zagađen već tri dana, a posebno povećanje zagađujućih čestica primjetno je u poslijepodnevnim i večernjim satima, kada se građanima ne preporučuje boravak na otvorenom. Za sve one koji ne mogu poštovati preporuke, savjetuje se upotreba maski ili nekih drugih vidova zaštite u obliku šalova i slično. 

"U zadnja tri dana primjećene su povećane koncentracije zagađujućih materija čemu su svakako pogodovali vremenski uslovi. Kada je došlo do spuštanja temperature smanjeno je strujanje zraka i koncentracije zagađujućih materija u donjim slojevima su porasle", kazala je za Klix.ba direktorica Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle Džemila Agić.
 

Alarmantno prisustvo čvrstih čestica



Agić naglašava da je posebno alarmantno prisustvo koncentracije čvrstih čestica koje prelaze 300 mikrograma po metru kubnom na satnom nivou. 

"Kada se posmatraju dnevne koncentracije one prelaze 150 mikrograma po metru kubnom, što je svakako alarmantno, jer se zna koliko su te čestice štetne za zdravlje građa. S obzirom na to da u Tuzli, Živinicama i Lukavcu živi veliki broj građana, posljedice su ogromne, jer je većina njih izložena riziku prilikom boravka u zagađenom okruženju", kaže Agić. 

Izuzetno visoke koncentracije zagađujućih čestica u septembru, oktobru i novembru nisu bile prisutne zbog povišenih temperatura zraka uz njegovo jače strujanje.

"U protekle tri godine ništa se nije promijenilo, tako da su emisije iste, a od njih zavisi kolike će nam biti koncentracije zagađujućih čestica. Sada su se stvorili uslovi za to i jedino možemo čekati da li će doći do promjene vremenski prilika, odnosno da li će pasti kiša, strujati zrak... Ali, mnogo se u ovom momentu ne može uraditi", naglašava direktorica tuzlanskog Centra za ekologiju i energiju.
 

Najgore u poslijepodnevnim i večernjim satima



Najveće prisustvo zagađujućih čestica zabilježeno je u periodu od 15 do 19 sati te od 23 do četiri sata iza ponoći, a naša sagovornica ističe da građani trebaju imati razloga za zabrinutost.

"Ako su građani svjesni, moraju biti zabrinuti, jer trenutne koncentracije kažu da smo svi ugroženi. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je zagađeni zrak kancerogen i da ima posebno štetne posljedice na djecu, starije osobe i hronične bolesnike", upozorava Agić.

Posebno je problematično što građani nemaju pravi uvid u loš kvalitet zraka koji udišu, a podaci koji su dostupni na internetu za većinu su zbunjujući.

"Većina njih ne zna šta je sumpor-dioksid, prašina i dušikov oksid. Također, građanima je dostupan indeks zagađenja koji pokazuje da je kvalitet zraka dobar, ali problematično je što nam on ustvari daje rezultat ukupne koncentracije zagađujućih materija. To je zajednički izvještaj koji kaže da je zrak zagađen ili ne, te da je opasan ili ne. Ovaj indeks je napravila nevladina organizacija i njega nadležne institucije priznaju ili ne. Međutim, upravo nadležne institucije moraju napraviti jedan indeks koji će biti usklađen s evropskim i standardima Svjetske zdravstvene organizacije", kaže Agić.

Prema njenim riječima, Federalni hidrometeorološki zavod BiH je najpozvaniji da kreira indeks kvaliteta zraka u našoj zemlji.

"Ovaj zavod je već nešto pripremio, ali nikako da se to počne primjenjivati. Kada budemo imali ovaj indeks, u s kladu s tim će se napraviti plan interventnih mjera. Onaj plan koji trenutno imamo nije adekvatan jer ne obuhvata čestice za koje nemamo granične vrijednosti", ističe Agić. 

Nažalost, dok nadležni konačno ne poduzmu nešto po pitanju rješavanja problema zagađenog zraka, građani se jedino mogu nadati kišnim padavinama, ili povećanju temperatura zraka koje trenutno mogu dovesti do smanjenja koncentracije zagađujućih čestica.