I Građanski blok i SDA u Skupštini BPK uvjereni da će kreirati većinu

U Bosansko-podrinjskom kantonu još uvijek pat pozicija oko formiranja buduće vlasti koju bi, bar nakon konstituirajuće sjednice kantonalnog parlamenta početkom decembra, trebala formirati većina od 13 poslanika okupljenih oko Građanskog bloka (NBL, SDP, DF, Naša stranka, Nezavisni blok, Goraždanska priča, A-SDA i SBB).

Za nastavak aktivnosti oko formiranja vlasti, izbor rukovodstva skupštine, a potom i nove vlade, traži se stabilnija koalicija, jer su iole upućeniji u dešavanja na političkoj sceni jednog od najmanjih kantona u FBIH, svjesni da bi ma koji 13. poslanik tijesne većine uvijek mogao biti sporni "jezičak na vagi".

To je i lokalna top tema, u kojoj se svako malo pojave "živopisne" špekulacije tipa "Vlada će potrajati dok ne 'zapne' kod lamele na autu".

Notarske ugovore koji su pominjani kao garancija stabilne većine u Skupštini BPK niko više ne pominje, no "čekanje" ukazuje na činjenicu da se traže garancije za stabilnu koaliciju. Nezvanično saznajemo da su pregovori trenutno na nivou priče o raspodjeli pozicija, te da bi mjesto budućeg premijera, ali i predsjedavajućeg Skupštine BPK trebalo pripasti SDP-u.

Samo neke od kombinacija su da u raspodjeli pozicija Nezavisna bosanskohercegovačka lista upravlja sa tri ministarstva, finansije, boračka i pravda ili urbanizam. DF i SBB su između resora obrazovanja i zdravstva i socijalne politike, dok bi Našoj stranci navodno trebao pripasti resor ministarstva urbanizma ili u slučaju da se opredjele za pravdu, NBL bi mogao upravljati resorom urbanizma. Nezavisnom bloku i A-SDA je na raspolaganju ministarstvo privrede. Goraždanska priča bi upravljala Ministarstvom unutrašnjih poslova. Što se tiče izbora delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta navodno će se birati između DF-a i Naše stranke.

Izvor Klix.ba kaže da se pregovori oko raspodjele pozicija stranaka okupljenih oko Građanskog bloka intenzivno vode i da su svih 13 poslanika koji čine koaliciju "stabilni".

S druge strane, Mirsad Žuga, predsjednik Povjereništva KO SDA tvrdi da je i SDA blizu dogovora da okupi stabilnu koaliciju koja će imati većinu u kantonalnom parlamentu.

"SDA vodi pregovore i mislim da ćemo mi formirati vladu i nadam se da će to biti prije nove godine zbog budžeta i svega ostalog što treba uraditi. Mislim da je to jedino ispravno rješenje da SDA koja ima najviše glasova, sa još nekim strankama formira većinu u BPK, ali i u većini ostalih kantona, tako i u FBIH i državi BIH", kaže Žuga.

Žuga naglašava da bi se to moglo desiti u narednih 15-tak dana.

"Vlast treba da se formira što prije i mislim da će se neke stvari posložiti u tom pravcu", kratko je kazao, ne precizirajući detalje o tome ko bi mogao činiti većinu sa SDA.

Za sada je poznato da su to najvjerovatnije Liberalna stranka i SzBIH, no to je sa SDA ukupno 12 poslanika. Prema riječima Žuge razgovara se i sa predstavnicima drugih partija, ali nije precizirao o kome se tačno radi.

U Skupštini BPK je 11 političkih partija, a njihovi poslanici su do danas uspjeli tek započeti konstituirajuću sjednicu i izabrati članove komisije za budžet i administrativne poslove, kao i komisije za izbor i imenovanje.

I dalje su "na čekanju" formiranje klubova naroda, izbor skupštinskog rukovodstva, prijedlog novog saziva vlade.