I Izraelci sa sjedištem u Parizu žele “Aluminij”!

Čelnici Fonda koji posluje s kompanijom “China Machinery Engineering Corporation”, posjetili Vladu i razgovali s Novalićem

Izraelsko-kineski fond “M. T. Abraham Foundation” novi je potencijalni partner Vlade FBiH koji je pokazao interes da preuzme posrnulog giganta "Aluminij" iz Mostara, otkriva “Dnevni avaz”.

 Vlasnik kluba

Predstavnici ovog fonda zainteresirani su da budu strateški partneri mostarske kompanije. Ovo je nedavno u intervjuu za "Avaz" potvrdio i Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije.

No, iako su se njihova posjeta i ime kompanije držali u tajnosti, saznajemo da je riječ o fondu čiji su glavni nosioci projekta Izraelci, koji usko sarađuju s kineskim firmama.

Ustvari, radi se o zajedničkom ulaganju kad je u pitanju oblast industrije. Sjedište ove firme je u Parizu, a posluju širom Evrope i svijeta. Predsjednik Fonda je Amir Gros Kabiri (Gross), izraelski biznismen i vlasnik nogometnog kluba Hapoel Tel Aviv.

Predstavnici ovog fonda bili su prošle sedmice na sastanku sa premijerom Novalićem i njegovim savjetnicima, a sada se od Uprave “Aluminija” očekuje da im dostavi sve podatke kad je u pitanju poslovanje “Aluminija”.

- Za sada se ne zna šta su konkretno ponudili Vladi te jesu li, ustvari, ozbiljni partneri, koji mogu ponuditi plan za izlaz iz krize ili je riječ o još jednoj kompaniji koja, poput švicarskog "Glencora", želi brz profit i jeftiniju struju. Oni posluju s kompanijom “China Machinery Engineering Corporation”, koja ima iskustva u oblasti energije. Imaju finansijski potencijal, vidjet ćemo šta će se dalje dešavati - kaže naš sagovornik iz Vlade.

Nove mjere

Iako su u igri, kako stvari stoje, i dalje tri partnera, ozbiljne namjere, s jasnim mjerama, za sada je pokazala jedino firma iz Dubaija. Oni će, vjerovatno, već ove sedmice predstaviti Vladi nove mjere, ali i obaviti razgovore s Upravom "Aluminija".

Dok "Glencor" želi dvostruko jeftiniju struju, firma iz Dubaija traži samo sigurnost u dobavljanju električne energije u narednih pet godina, ali po berzanskim uvjetima.

Još nema izvještaja

Vlada FBiH i dalje čeka izvještaj o poslovanju "Aluminija" za prvih šest mjeseci ove godine. Zbog toga je i zatražen ulazak Finansijske policije i Porezne uprave.

Vlada sumnja u nečasne radnje, jer nije vršena revizija prema njenom nalogu.