I jutros nastavljen štrajk uposlenika Porezne uprave FBiH

Jutros je u 8.30 sati nastavljen štrajk uposlenika Porezne uprave (PU) Federacije BiH. Kako je za „Avaz“ potvrdio predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika BiH Samir Kurtović, štrajk uposlenika, njih oko 900, trajat će najduže mjesec, svaki dan od 8.30 do 10.30 sati. 

Ukoliko nadležni, i to direktor PUFBiH Šerif Isović, ministrica finansija Jelka Milićević i premijer FBiH Fadil Novalić ne uđu u dijalog i ne prihvate zahtjeve uposlenika, nakon 30 dana stupit će u generalni štrajk.

- Drugi dan smo u štrajku, još nikakvih konkretnih poteza nema od nadležnih - kazao je Kurtović.

Uposlenici Porezne uprave Federacije jučer su stupili u štrajk upozorenja zbog, kako kažu, višegodišnjih loših uvjeta rada i diskriminacije koju trpe. 

Četiri zahtjeva radnika

- Usklađivanje plaća u iznosu od 30 posto za sve uposlenike PUFBiH.

- Izjednačavanje dodataka na plaću za posebne uvjete rada inspektora Porezne uprave kojima je dodatak 20 posto s ostalim inspekcijskim organima u FBiH gdje taj dodatak iznosi 30 posto, ali i proširenje ovog prava na više kategorija radnih mjesta i uposlenika Porezne uprave.

- Doznačavanje više sredstava za isplate po presudama za uposlenike PUFBiH.

- Konstantan prijem novih uposlenika da bi se popunila upražnjena radna mjesta zbog penzionisanja uposlenika, smrti, prelaska u drugi organ, kao i popunjavanje u skladu s Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta.