I osnovci iz BiH hoće da odu i žive u Njemačkoj

Najviše interesirvanja na štandovima medicinskih škola

Osnovci iz Zenice i Tuzle, ali i iz drugih bh. gradova, već sada maštaju o radu u Njemačkoj i napuštanju domovine, poražavajući su podaci sa sajmova zanimanja i srednjih škola.  

Prema riječima Armina Šestića, predsjednika Udruženja “Zora”, najalarmantnija je situacija u Tuzlanskom (TK) i Zeničko-dobojskog kantonu (ZDK).

Promijeniti svijest

- Najveće je interesiranje za medicinske škole. Mladi sve više maštaju da završe školu i idu u Njemačku, raditi kao njegovatelji, tehničari… Tako je u svim gradovima – dodaje Šestić.

No, ohrabren je činjenicom da raste interesiranje i za određena tehnička zanimanja.

- U Zenici je to operater na CNC mašini, što je, također, traženo zanimanje i kod nas i u svijetu. I ovaj kadar, nažalost, sve više ide van zemlje. Generalno, svijest ljudi u BiH treba se promijeniti. I roditelji i učenici trebaju shvatiti da su zanatska zanimanja, poput električara i vodoinstalatera, časna i poštena te da se od njih dobro može živjeti i ovdje - smatra Šestić.

Napominje da su kod nas već sada ta zanimanja deficitarna i da upravo u tom smjeru treba i razmišljati pri odabiru profesije, piše Dnevni Avaz.

Dualni sistem

Rješenje gorućeg problema odlaska mladih iz zemlje Šestić vidi u dualnom sistemu obrazovanja kao u Njemačkoj.

- U Njemačkoj učenici od prvog do četvrtog razreda srednje škole imaju obuku u kompanijama, nakon završetka dobiju sva znanja i automatski dobivaju posao. Zaustavljanje odlaska obrazovanog kadra je u sveopćoj reformi obrazovnog sistema – kaže Šestić.

Iz učionice na radno mjesto  

U Ministarstvu za obrazovanje ZDK svjesni su činjenice da godinama gube školovan kadar, zbog čega, kaže ministar Spahija Kozlić, planiraju promjene kako bi zainteresirali mlade za ostanak u BiH.

- Uskoro ćemo potpisati memorandum o dualnom sistemu obrazovanja, pa će učenici jedan dio školovanja provesti u učionicama, drugi dio će biti praktičan. Planiramo taj sistem uvesti već od naredne školske godine – kaže Kozlić.