I predaja papira na fakultete se plaća

Na nekim od članica Univerziteta u Sarajevu kandidati za upis na bilo koji odsjek plaćaju od 40 do 100 KM, što im ne garantuje da će biti i primljeni

Prvi prijavni rok za upis u prvu godinu prvog ciklusa studija i integriranog studija u studijskoj 2019/2020. godini na članicama Univerziteta u Sarajevu bio je do petog jula. Kao i prethodnih godina, kandidati su na oglasnim pločama ili web stranicama članica UNSA mogli dobiti potrebne informacije, među kojima i onu da je visina participacije cijena usluga i školarina UNSA, te fakulteta i akademija u njegovom sastavu, utvrđena Odlukom Vlade Kantona Sarajevo, kao i Odlukom o dopuni Odluke o davanju suglasnosti na visinu participacije cijena usluga.

Sad smo na trezoru

Univerzitet je 1. januara 2019. prešao na trezorski način poslovanja, pa se tako na web stranici Arhitektonskog fakulteta može vidjeti da je za prijave na natječaj bila potrebna i uplata od 40 KM, a svrha doznake su prihodi od provođenja postupaka prijemnih ispita, da je primalac JR trezor KS-a, Univerzitet u Sarajevu - Arhitektonski fakultet.

I na Medicinskom fakultetu za prijavu na natječaj navedeno je da je potrebna uplatnica od 100 KM (cijena je sukladna odluci Vlade KS-a iz 2012. godine), za materijalne troškove prijemnog ispita, gdje se navodi da je primalac depozitni račun KS-a.

Na Filozofskom fakultetu prijemni ispit je samo na Odsjeku za psihologiju, tako da kandidati uplaćuju 40 KM, a primatelj je depozitni račun KS-a, Filozofski fakultet.

Na Pravnom i Fakultetu političkih nauka nema prijemnih ispita, kao ni na Prirodno-matematičkom fakultetu, s tim što je na web stranici ovog fakulteta navedeno da kandidati tokom prijave prilažu uplatnicu od 40 KM, a svrha je prijava na konkurs za upis na PMF uz navođenje odsjeka. Dat je i primjer kako uplatnica treba biti ispunjena (primalac je JR trezor KS-a, UNSA).

Dekan PMF-a prof. dr. Mustafa Memić ističe da “prijemni znači upis studenata, a da li se provodi neka provjera znanja ili ne, mislim da se uplata ne mora odnositi na to”. Dodaje da, kad student preda prijavu, komisija je obrađuje, rangira kandidate, “dakle, radi neki posao prijema studenata. Ne smatramo da samo prijemni podrazumijeva da studenti rade dodatni test. Podrazumijevamo da se naplaćuje ta obrada dokumenata i komisija radi dodatno, ostaje subotom stalno. Prije, dok su to bila naša sredstva, mi smo simbolično isplaćivali ovu komisiju za taj rad, međutim, sada to ide na trezor”.

Za odluku Vlade KS-a (radi se o odluci o davanju suglasnosti na visinu participacije cijena usluga, upisnina i drugih troškova studija UNSA od 11. 6. 2009, gdje je na prvom mjestu navedeno da prijemni ispit staje 40 KM, a dvije izmjene i dopune je imala 2012. i 2015. te jednu 2018.) dekan Memić kaže da zna da je napisano prijemni ispit i da su “tada bili na svim fakultetima prijemni ispiti, pa pretpostavljam da je to ostalo”.

“Kako god, mi to smatramo prijemnim ispitom bez obzira na to što studenti ne pišu test. Oni se prijavljuju, znači, to je prijava na konkurs i obrađuju se dokumenta”, napominje dekan Memić.

Svi primamo platu

Na Stomatologiji druga slika.

“S obzirom na to da obrada podataka za studente koji se prijavljuju za studij na Stomatološkom fakultetu i to integrirani studij ne dovodi do ikakvih troškova, svi radni poslovi i zadaci odvijaju se u okviru radnog vremena službi za koje te iste službe ili uposlenici dobivaju novčane naknade u vidu plate. Vijeće Stomatološkog fakulteta je donijelo odluku da se takvi troškovi neće naplaćivati od studenata, a tim više što na Stomatološkom fakultetu sa klinikama UNSA već neko vrijeme ne postoji prijemni ispit”, kaže dekan Muhamed Ajanović.

Naglašava da uplata nema “kako bismo postupak prijema novih studenata učinili što transparentnijim, odnosno otklonili svaki mogući vid eventualne malverzacije i manipulacije terminom prijemnog ispita. Smatramo da smo na ovaj način učinili postupak prijema na Stomatološki fakultet znatno transparentnijim i olakšanim za sve naše buduće studente”.