I rukovodstvo lječilišta Gata kaže NE formiranju izolatorija

asd
- Ovoj ideji odavno se protive mještani Gate, a o njegovom formiranju i stavljanju u funkciju prvog septembra, direktorica Lječilišta Aida Ibrahimpašić saznala je, kako kaže, iz medija.

BIHAĆ, 24. avgusta – Kako je tokom sastanka Kriznog štaba istakla direktorica ZU “Lječilište Gata” Aida Ibrahimpašić, ovoj ideji se protivi jer smatra da se izloatoriji može formirati i u drugim zdravstvenim ustanovama, a Lječilište mora služiti svojoj svrsi.

Ova ustanova finansira se drugačije, u odnosu na druge zdravstvene ustanove. Od Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a dobijaju novac na osnovu broja pruženih usluga korisnicima. Upravo je ovo jedan od razloga zašto odluka o formiranju izolatorija još uvijek nije konačna.

Inače, među Covid pozitivnim pacijentima su i oni koji su starije životne dobi  i asimptomatski su. Potrebna im je zdravstvena njega i zaštita, a zbog sigurnosti ostalih građana nužna im je izolacija. Upravo ti pacijenti, ali i oni migrantske populacije, sa lakšom kliničkom slikom trebali bi biti smješteni u izolatoriju Gata.

Na taj način, kaže kantonalna ministrica zdravstva Nermina Ćemalović, došlo bi i do rasterećenja Infektivnog odjela Kantonalne bolnice u Bihaću u kojoj je trenutno smješteno 19 pacijenta.

Pogledajte VIDEO