I u Prvoj osnovnoj školi Velika Kladuša smanjuje se broj učenika

.
Nastavni proces u drugom polugodištu ove školske godine u Prvoj osnovnoj školi Velika Kladuša odvija se nesmetano i učenici imaju sve uslove za kvalitetno usvajanje nastavnog gradiva, kazala je ovo za naš Radio pedagogica škole Alma Filipović Husović. Učionice su tople, škola ima dovoljno ogrjeva za grijnu sezonu, a zalaganjem i trudom nastavnika učenici usvajaju sve predviđeno nastavnim planom i programom.

Predanošću uposlenih u školi i učenika škola ostvaruje zapažene rezultate. Prošle godine proglašena je najuspješnijom školom u zaštiti prirode u BiH u kategoriji škola i fakulteta, a realizirano je i više projekta. Pedagogica škole Alma Filipović Husović 

I Prva osnovna škola kao i većina drugih, nažalost, suočava se sa sve manjim brojem učenika. Nastavni proces trenutno prati 590 učenika i u odnosu na početak školske godine broj učenika je smanjen za oko 20. Osim dotrajale stolarije na objektu centralne škole ostaje i stari problem, to što škola nema salu za tjelesni odgoj. Filipović Husović kaže da je ovo itekako veliki problem, naročito za izvođenje nastave tjelesnog odgoja, te da je žalosno da o rješavanju, odnosno izgradnji sale nadležne institucije više i ne govore.