I u vrtiću “Lily” duga lista čekanja za prijem djece u vrtić

vrtić
Kladuški privatni vrtić „Lily“ od 2002. godine uspješno se bavi predškolskim odgojno-obrazovnim radom. Trenutno je u vrtiću 40 djece raspoređenih u dvije grupe, jasličko-mješovitu do 3 godine i mješovito-vrtićku za djecu od 3 do 6 godina.

U radu sa djecom uključeno je pet radnika, dvije tete, medicinska sestra, osnivač i kuharica. Kao i većina drugih javnih i privatnih predškolskih ustanova i vrtić „Lily“ unazad nekoliko godina ima problem duge liste čekanja za prijem djece u vrtić, a razlog je nedostatan prostor. Prema riječima vlasnice vrtića Izete Dizdarević, trenutno je na listi čekanja 30 djece i ovaj problem riješili bi dogradnjom vrtića.

Kaže, obraćali su se zahtijevima za sufininsiranje dogradnje, imali su čak i obećanja, međutim sve je ostalo samo obećanje. Dodaje da je pedagoški odgoj u Unsko-sanskom kantonu zapostavljen, da su prepušteni sami sebi, te da je ionako težak položaj dodatno otežela pandemija koronavirusa (poslušajte izjavu)…

Sa polaznicima rade dvije tete koje se brinu da se djeca kroz igru i razne aktivnosti socijaliziraju i da naprave prve korake na svom putu obrazovanja.

U ovom mjesecu djeca uče o zimi, zimskoj odjeći, uče i pjevaju pjesmice o snijegu, zimi i Djeda Mrazu. Za djecu je ovo mjesec radosti, a te radosti su veće ako ih dijelite sa drugima. Zato bi trebalo omogućiti svoj djeci priliku da dijele vrtićke radosti sa svojim vršnjacima.