Iako prima plaću višu od 4.000 KM da štiti ljudska prava: Ombudsman pomaže u diskriminaciji Bošnjaka

Home

Iako prima plaću višu od 4.000 KM da štiti ljudska prava: Ombudsman pomaže u diskriminaciji Bošnjaka


Mehdinu Čiviću, zaposleniku Ministarstva unutrašnjih poslova entiteta Republika Srpska, ugrožena su ljudska prava i diskriminiran je na radnom mjestu, što je utvrdila i Institucija ombudsmana u Sarajevu, ali to nije doprinijelo nikakvim pozitivnim pomacima u ovom slučaju.  

Ovo su navodi koje je, između ostalog, u pismu upućenom Zajedničkoj komisiji Parlamenta BiH za ljudska prava istakao Čivić, a u koje je „Avaz“ imao uvid.

 

Prijateljske veze

U pismu se navodi da je Čivić kao povratnik u RS zaposlen u entitetskom MUP-u od 2001. godine. Po zanimanju je diplomirani pravnik sa završenim Pravnim fakultetom i prosječnom ocjenom 9,3. Uprkos tome što je i kao policajac više puta pohvaljivan za rezultate rada i ima najviše moguće radne ocjene, izložen je diskriminaciji i ugrožavanju osnovnih ljudskih prava.

Kako se dalje navodi u pismu, ombudsmani su proveli zakonski postupak i utvrdili da je Čivić diskriminiran te su sačinili preporuku koja je trebala biti upućena MUP-u RS.

No, od tri ombudsmana potpisala su je samo dva. I to Jasminka Džumhur i Nives Jukić, dok ombudsman iz Banje Luke Ljubinko Mitrović to nije učinio. Odgovor na pitanje zašto Mitrović nije to učinio, Čivić ni nakon više pokušaja nije dobio. Stoga se on i obratio Zajedničkoj komisiji za ljudska prava, koja bi na sutrašnjoj sjednici trebala razmatrati njegovu predstavku.

Čivić je Komisiju upoznao i sa svojim saznanjima da je Mitrović bio uposlenik u MUP-u RS, da je i nakon toga ostao u poslovnim i prijateljskim vezama s ključnim ljudima u tom organu te da je to razlog zašto ih Mitrović štiti dok javno i sistematski provode diskriminaciju.

 

Stranački kadrovi

Iz Ureda ombudsmana, konkretno od Mitrovića, kojem smo uputili pisani upit, očekujemo odgovor zašto s ove časne pozicije za koju ga građani BiH plaćaju mjesečno više od 4.000 KM, ne želi potpisati preporuku koju su potpisale njegove dvije kolegice, kao i je li njegov posao da štiti ili krši ljudska prava pojedinaca.  

S druge strane, bit će zanimljivo pratiti i stavove članova Komisije koja će razmatrati ovo pitanje, naročito predsjedavajućeg Borislava Bojića iz SDS-a, stranke na čiji je prijedlog, kako saznajemo, Mitrović i izabran na ovu funkciju 2015., i to na mandat od šest godina.

Također, treba vidjeti šta će u vezi s ovim učiniti SDA, čiji je kadar i ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac i koliko su oni spremni da uđu u borbu s kadrovima SDS-a kako bi zaštitili prava povratnika Bošnjaka u RS.

 

Razmišlja da traži azil u inozemstvu  

Čivić je u pismu naveo i da osjeća nedostatak pravne sigurnosti za svoju egzistenciju zbog izloženosti progonu i svakodnevnoj diskriminaciji u MUP-u RS.

- I ja uveliko razmišljam da se s porodicom iselim u azil iz ove države i entiteta RS gdje sam se kao povratnik vratio da normalno živim i radim - zaključio je Čivić.

 

(Izvor: Avaz)

Objavio: Pon, 18/09/2017 - 21:54

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top