Iako se svaki dan povećava broj zaraženih koronavirusom: Kanton Sarajevo još nije preuzeo donaciju

korona
Federalni štab Civilne zaštite donio je zaključke po kojim je devet kantona dobilo maske, sredstva za dezinfekciju, vizire, a bilo je i nešto šatora


Kako se u Bosni i Hercegovini svaki dan povećava broj osoba zaraženih koronavirusom, raste i potreba, ali i zahtjevi zdravstvenih ustanova za zaštitnom medicinskom opremom i sredstvima u borbi protiv ove bolesti.

Nalog i zaključci

Očekuje se da će problemi biti koliko-toliko ublaženi nakon što je proteklih dana kantonima izvršena raspodjela zaštitne opreme i sredstava pristiglih Bosni i Hercegovini u donacijama prijateljskih zemalja. Kako je za Oslobođenje izjavio Enes Memić iz Federalne uprave Civilne zaštite, kantonima su podijeljeni oprema i sredstva iz donacija Hrvatske, Poljske i Kine.
- Rasporedni nalog je predložio Federalni zavod za javno zdravstvo i na osnovu tog prijedloga Federalni štab Civilne zaštite je donio zaključke o raspodjeli. Devet kantona je preuzelo zaštitnu opremu, a očekujemo još da se javi i Kanton Sarajevo da bismo i s njima završili ovaj dio. Kantonalno ministarstvo zdravstva će u skladu sa potrebama zdravstvenih institucija to rasporediti. Podijeljene su maske, sredstva za dezinfekciju, nešto šatora, vreće za spavanje, deke, spužvasti podmetači, zaštitne naočale, zaštitni viziri... Donacije su podijeljene u omjeru kako je Vijeće ministara BiH donijelo odluku na način da dio koji se odnosi na Federaciju 50 posto ide kantonima, a 50 posto FBiH, pojašnjava Memić.
Prema njegovim riječima, u narednom periodu treba da se raspodijeli i oprema iz Katara koja se još nalazi u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Da bi donacija iz UAE bila oslobođena plaćanja uvoznih dažbina, mora biti naveden korisnik

- Čekamo odluku Vijeća ministara BiH da bismo mogli to uraditi. Ima još neka mala donacija Bugarske i manja donacija iz Kine. Čim se steknu uslovi, podijelit ćemo i tu opremu, dodaje Memić.
Kako kaže, nakon što se okonča raspodjela opreme kantonima, ona će dalje biti dodijeljena i federalnim institucijama i ustanovama koje su ranije uputile zahtjeve za dodjelu medicinske opreme i sredstava.
- Sve to radimo u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH. Među institucijama koje mogu računati na opremu su Sudska policija, Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja, Federalna uprava policije, Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH te ustanove socijalne zaštite kao što je Zavod za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo, ali i druge ustanove, što ćemo rješavati prema pristiglim zahtjevima, rekao je Memić.

Image
kovacevic

Kovačević: Donacija UAE je još u skladištu / Gorana Jakovljević

I dok iz zdravstvenih ustanova u Federaciji upozoravaju nadležne da testova na Covid-19 imaju sve manje, na Sarajevskom aerodromu i dalje stoji vrijedna donacija iz UAE u kojoj se, pored ostalog, nalazi 100.000 testova na koronavirus, a koja je u BiH stigla prije skoro dva mjeseca.

Krajnji korisnici

- Ništa se još nije desilo tako da je donirana oprema još u skladištu. Za taj dio donacije još nije podnesena carinska prijava. Da bi se oslobodilo plaćanja uvoznih dažbina, mora biti tačno navedeno ko je krajnji korisnik te opreme i to mora biti neka od zdravstvenih ustanova. Pretpostavljam da je u pitanju procedura u vezi s raspodjelom opreme da bi se moglo navesti da su krajnji korisnici određene bolnice. Da bi se taj postupak mogao završiti, mora se pribaviti i dozvola Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, kaže za Oslobođenje Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje(UIO) BiH.