Ide li SDS u zagrljaj SNSD-u pod krinkom jedinstvenog nastupa u Sarajevu

Rukovodstvo Srpske demokratske stranke (SDS) tačnije njen Glavni odbor danas će donijeti veliku odluku - da li ići zagrljaj sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za zajednički nastup na nivou Bosne i Hercegovine.

Šest mjeseci nakon izbora vlast na državnom nivou nije formirana, ali u proteklim danima počeli su se nadzirati obrisi koalicionih partnera koji bi mogli u naredne četiri, tačnije tri i pol godine, donositi odluke od državnog značaja.

Uprkos burnoj, nimalo fer i korektnoj, predizbornoj kampanji u entitetu Republika Srpska koja je obilovala uvredama na ličnim osnovama, prijetnjama i diskreditiranju na relaciji stranaka koje su činile vlast i opoziciju čini se da bi upravo glavni akteri tih prljavih igara i priča ponovo mogli stisnuti šake i dogovoriti saradnju.
 

Uvrede i prijetnje pa za isti stol

Lidera SNSD-a, bivšeg predsjednika Republike Srpske i aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, opozicionari iz RS-a, u prvom redu članovi SDS-a i PDP-a, su optuživali za pljačku javnih sredstava, kriminalna djela te druge vrste nečasnih radnji, piše Klix.ba.

Ipak, Dodik ih je nedavno pozvao u centralu SNSD-a. SDS-ovci i PDP-ovci su se prvo malo nećkali, zatim odgodili sastanak, onda ga pomjerili, da bi se na kraju odazvali i došli na noge delegaciji SNSD-a. 

"Zbog odgovornosti smo spremni da razgovaramo o državnom nivou vlasti. Mi ćemo u NSRS-u biti opozicija, ali za državni nivo smo spremni razgovarati za saradnju. Priča o srpskom jedinstvu ne smije biti politički trik. Ako je trik onda neće biti jedinstva. Želimo razgovarati o najvažnijim pitanjima za RS na državnom nivou", kazao je Govedarica.

Kako su kazali, saslušali su prijedloge, te odlučili da će odgovor dostaviti nakon unutarstranačkih razgovora. Dodik je kao protuuslugu, legitimno, ponudio liderima SDS-a Vukoti Govedarici i PDP-a Branislavu Borenoviću ministarske pozicije u Vijeću ministara. 
 

Rat u SDS-u zbog koalicije sa SNSD-om

Oni su kazali da ih to nije pretjerano impresioniralo i da je mnogo bitniji ravnopravan partnerski odnos u kojem SNSD neće nametati odluke i rješenja.

Iako je netom nakon oktobarskih izbora zbog mogućnosti da SDS uđe u koaliciju sa SNSD-om nastao pravi rat unutar Srpske demokratske stranke što je rezultiralo izbacivanjem iz članstva te samovoljnim izlascima nekih istaknutih članova stranke, samo nekoliko mjeseci poslije Vukota Govedarica je sjeo za isti stol za Miloradom Dodikom.

Da li će Govedarica, pod krinkom "jedan glas iz Republike Srpske na nivou Bosne i Hercegovine" doći u Sarajevo u zagrljaju Dodikovih SNSD-ovaca bit će definitivno poznato nakon današnje sjednice Glavnog odbora SDS-a u Istočnom Sarajevu.

U narednim danima o istoj odluci razgovarat će se i unutar Pokreta demokratskog pokreta (PDP).