Identificirana prva žrtva napada kombijem u Torontu

Kanadske vlasti su saopćile da je identificirana prva žrtva jučerašnjeg napada kombijem u Torontu, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o Anne Marie D'Amico, djevojci koja je kao finansijska analitičarka radila u kompaniji za kapitalna ulaganja Invesco.

Sjedište kompanije je u neposrednoj blizini ulice Yonge u kojoj se 25-godišnji Alek Minassian namjerno zabio kombijem u masu ljudi.

Peter Intraligi, direktor kanadske podružnice Invesca, potvrdio je smrt svoje uposlenice.

Najmanje deset osoba je poginulo, a 15 je povrijeđeno nakon što je kombi uletio u pješačku zonu u kanadskom gradu Toronto.

Lokalna policija je saopćila da je u incidentu, koji se dogodio u ulici Yonge, nedaleko od prometne avenije Finch, bijeli kombi velikom brzinom uletio u pješačku zonu.

Nakon što je udario pješake, kombi se brzo udaljio s mjesta napada. Ipak, nedugo zatim pronađen je u neposrednoj blizini, a muškarac koji ga je vozio je uhapšen.

Policija je naknadno saopćila da je uhapšeni osumnjičenik Alek Minassian, 25-godišnji bijelac koji se na društvenim mrežama predstavlja kao student Sence koledža u Torontu.

Kanadski ministar javne sigurnosti Ralph Goodale saopćio je da je napad izoliran slučaj i da ne predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost.

Kanadski premijer Justin Trudeau osudio je napad i uputio poruku sućuti porodicama stradalih.

Motivi napada su nepoznati, a policija ne isključuje mogućnost da se radi o izoliranom terorističkom aktu.