Iduća godina mogla bi biti čak i gora

asd
Dok su vlastima puna usta hvale o rezultatima saniranja posljedica koronavirusa, privrednici ih kritikuju i kažu da sami traže načine kako riješiti brojne probleme.

Vlasti u BiH odlučile su da u oktobru počnu aktivnosti kako bi došle do novog kredita MMF-a, čija bi sredstva bila usmjerena u oblast ekonomije na saniranje posljedica koronavirusa, s ciljem pokretanja novih investicionih ciklusa. Najavljeno je to prošle sedmice nakon sastanka na kojem je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, razgovarao sa entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem.


Korištenje beneficija
No, prethodne političke blokade kod raspodjele novca MMF-a izazvale su revolt kod privrednika u našoj zemlji koji uglavnom nisu zadovoljni mjerama koje se poduzimaju.
- Mjere sigurno nisu bile adekvatne i nisu donesene na vrijeme. Sada imamo probleme u firmama u kojim radnici treba da idu u penziju, a koje su koristile neke beneficije, pa Vlada još nije uplatila sredstva za četvrti i peti mjesec. Ti radnici ne mogu u penziju. Čak mi ne možemo ni dodatno da uplatimo, jer neće da nam uzmu taj novac. Mjere jesu dale neki efekat, ali što se tiče privrede, one su nedovoljne i zakasnile su, jer vlade nisu adekvatno reagovale. Bojim se da će se puno privrednih kolektiva ugasiti i objektivno očekujem krizu tek naredne godine, izjavio je za Oslobođenje Ramiz Grapkić, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH.

Ako kažemo da je utrošeno samo 18 posto ili oko 90 miliona maraka, postavlja se pitanje zašto još nisu uplaćeni doprinosi za maj i juni, ističe Grapkić


Osvrćući se na činjenicu da je od 488 miliona KM predviđenih za primjenu koronazakona u FBiH utrošeno tek 90 miliona, Grapkić kaže da je indikativno to što oni koji su se prijavili za ta sredstva još ih nisu dobili.
- Osim toga, puno privrednika nije ni pročitalo zakon, nisu znali da konkurišu i nisu se ni prijavili za ova sredstva. Ali, ako imaju sredstva i ako kažemo da je utrošeno samo 18 posto, postavlja se pitanje zašto doprinosi nisu uplaćeni za maj i juni? Vlast nije spremna i sporo reaguje, a sada idu izbori koji će vjerovatno postati prioritet. Pojedine industrije, metalna i drvna, koje se bave prodajom na domaćom tržištu, itekako će osjetiti probleme, najavljuje Grapkić.
Janko Petrović, predsjednik Udruženja poslodavaca prerade drveta RS-a, smatra da je vlast mogla uraditi više.

Nepromišljene odluke
On u izjavi za Oslobođenje, kako kaže, ne želi komentarisati političke trzavice zbog kojih je novac duže bio blokiran kao ni to ko je kriv, ali cijeni da je dogovor između vladajućih struktura veoma loš.
- Smatram da je u startu bilo nepromišljenih odluka kada je u pitanju pomoć. U martu nije trebalo ništa platiti. Trebalo je iskoristiti godišnje odmore, a ostaviti to za april, maj i juni. Potrošili smo u startu pare koje smo imali, a koje nismo trebali potrošiti. Onda ih vjerovatno kasnije nije bilo dovoljno tamo gdje su bile potrebnije, zaključuje Petrović.