Igrači Getafea su Barceloni pripremili špalir, ali iza svega se krije provokacija

fcb
Čak je i Messiju bilo smiješno Barcelone je u meču sa sedam golova pobijedila Getafe rezultatom 5:2. Gosti iz Madrida su utakmicu dražali u nezvijesnosti do samog finiša kada su Katalonci postigli dva pogotka te se priključili Atleticu i Realu u samom vrhu tabele.

Barcelona je uz Real Madrid i Juventus klub o kojem se najviše priča u posljednjih dana jer višestruki prvak Evrope još uvijek nije napustio Superligu, a Joan Laporta je najavio kako je pokretanje takvog takmičenja u bliskoj budućnosti neophodno.

 

Sam potez o formiranju "ekskluzivnog" takmičenja naišlo je na osude i kritike posebno kod manjih klubova pa nema sumnje da će svih rivali 12 "odmetnika" biti znatno "napaljeniji" u narednim susretima. Osjetila je to i Barcelona u četvrtak.

Prije samog početka igrači Getafea su Kataloncima pripremili špalir. Formalni povod je nedavno osvajanje Kupa Kralja, međutim u pozadini se krije provokacija koju je početkom sedmice na svojoj koži osjetio i Liverpool.

Naime, na majicama igrača Getafea je bila ispisana poruka (Ganatelo/Earn it) na engleskom i španskom jeziku da se svako takmičenje prije svega treba zaslužiti na terenu. Šta se tačno desilo pogledajte ovdje. 

 

Igrači Getafea su tom prilikom apaludirali svojim rivalima, međutim kada su pojedini igrači Barcelone vidjeli šta piše na majicama nije im bilo svejedno. Čak se i Messi nasmijao u jednom trenutku. 

Inače, idejni tvorci Superlige, Real i Juventus, odnosno čelnici ovih klubova nisu odustali od svojih ideaja, a s obzirom da Milan i Barcelona službeno nisu napustili projekat, može se reći da i oni dalje vjeruju u osnivanje novog takmičenja kojeg neće voditi UEFA.

Svjesni su u evropskoj fudbalskoj federaciji da stvar oko Superlige nije završena, a prvi čovjek evropskog fudbala Aleksandar Čeferin, poručio je klubovima koji službeno nisu napustili projekat da ukoliko to ne urade, neće igrati u Ligi prvaka.

"Kristalno je jasno da će klubovi morati odlučiti da li su u Super ligi ili su u porodici evropskih klubova. Ako kažu da su u Super ligi, onda neće igrati u Ligi prvaka. Ako su spremni to napraviti neka onda igraju u svom takmičenju", za Associated Press je istakao Čeferin.

"Što se tiče kažnjavanja, još uvijek čekamo pravne stručnjake kako bismo donijeli odluku, ali svi će snositi posljedice za svoje odluku i oni to znaju. Naravno, drugačija je situacija između klubova koji su priznali svoje greške i koji su napustili projekat. Ostali znaju da je projekat mrtav, ali ne žele to da prihvate".