Djeca insistiraju, roditelji kupuju, ali... Igračke iz Kine su pune otrova (VIDEO)

Niske cijene pojedinih igračaka često su razlog zašto se odrasli, uglavnom roditelji, odlučuju za njihovu kupovinu, ne vodeći pri tome računa o njihovoj ispravnosti, a time ni o zdravlju djece.

Kako se bezbrižna dječja igra ne bi pretvorila u noćnu moru, prilikom kupovine igračaka trebalo bi voditi računa da su one ispravne sa zdravstvenog aspekta, da imaju istaknutu deklaraciju te da odgovaraju dobi djeteta kojem su namijenjene.

Rezultati analiza

No, podaci koji dolaze sa terena nisu ohrabrujući. Prema informacijama Agencije za nadzor nad tržištem BiH, samo prošle godine uništeno je 12.000 igračaka. Rezultati analiza pojedinih igračaka koje su kontrolisane pokazali su da te igračke u sebi sadrže opasne tvari po zdravlje djece, budući da je dokazana njihova toksičnost na jetru, bubrege te reproduktivni sistem. Upravo je Federalna sanitarna inspekcija u Tuzli 12. juna zabranila uvoz igračaka - lutki zbog povećanog sadržaja ftalata. Amira Ramić, federalni sanitarni inspektor, pojašnjavajući za Oslobođenje o čemu je zapravo riječ, kaže da su ftalati hemijske supstance koje se dodaju plastici za njeno omekšavanje.

- Oni se mogu naći u mekom PVC-u, to jeste, vrsti plastike koja se, između ostalog, može koristiti i za proizvodnju igračaka. Ftalati zbog fizičko-hemijske osobine lako migriraju iz plastičnih proizvoda (naprimjer ako djeca igračku stavljaju u usta), mogu predstavljati zdravstveni rizik, s obzirom da je dokazan njihov toksični efekat na jetru, bubrege te reproduktivni sustav. Igračke u pogledu sadržaja ftalata moraju biti u skladu sa zahtjevima Odluke o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate, kao i da ispunjavaju uslove regulisane Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe, kaže Ramić.

Republička zdravstvena inspekcija je u prvom polugodištu ove godine prilikom uvoza pregledala 170 pošiljki igračaka, od kojih je uzela 106 uzoraka za laboratorijsku analizu brojnih parametara zdravstvene ispravnosti i kvaliteta koji su karakteristični za igračke. Laboratorijskim analizama ispituju se migracije teških metala, sadržaj sitnih dijelova, sadržaj ftalata, otpuštanje boja, izvlačenje niti i kose te isticanje propisanih upozorenja na deklaraciji.

- Na osnovu rezultata analiza za sedam pošiljki igračaka u količini od 14.831 komada, zabranjen je uvoz zbog nedozvoljenog sadržaja ftalata i lakog izvlačenja niti. Kontrolisane su igračke porijeklom iz različitih zemalja. Međutim, sve neispravne pošiljke bile su porijeklom iz Kine. Također, tokom ove godine u unutrašnjem prometu je po nalogu opštinske i republičke zdravstvene inspekcije sa tržišta RS-a uklonjeno više od 2.200 komada igračke “ljigavac”, jer nisu bile deklarisane u skladu sa zakonom. Pregledom navedenih igračaka utvrđeno je da nemaju nikakvu deklaraciju ili je deklaracija na nerazumljivom jeziku, rekla je za Oslobođenje Dušanka Makivić, portparol Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Pri tome je podsjetila da je prošle godine prilikom uvoza Republička zdravstvena inspekcija pregledala 274 pošiljke igračaka, od kojih je uzela 152 uzorka za analizu. Na osnovu rezultata analiza, za osam pošiljki, odnosno 4.600 komada zabranjen je uvoz.

- Na osnovu sporazuma Inspektorata RS-a i Agencije za nadzor nad tržištem BiH, republička zdravstvena inspekcija je prošle godine vršila uzorkovanje igračaka u unutrašnjem prometu. Ispitano je sedam uzoraka i kod tri je utvrđen nedozvoljeni sadržaj ftalata, na osnovu čega su uništena 573 komada nebezbjednih igračaka. Isti projekat realizovat će se i ove godine, kaže Makivić.

Savjet roditeljima

U anketi koju smo proveli na ulicama Sarajeva, pitali smo građane da li prilikom kupovine igračaka vode računa o njihovoj ispravnosti. Tek nekoliko njih je pristalo dati izjavu, a većina ih se svodi na to da su zahvaljujući medijskim izvještajima postali svjesniji i upućeniji o tome kakve probleme po zdravlje djece mogu prouzrokovati neispravne igračke. Lidija Lovrić iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH podsjeća da se na njihovoj stranici mogu pronaći svi proizvodi koji ne zadovoljavaju kriterije.

- Jedan opšti savjet je ne uzimati proizvode ako nemaju deklaraciju, ako je ona nepotpuna, te pratiti upute i upozorenja, potcrtala je Lovrić.

Image