Ko želi kontrolirati MUP KS: Igranka s izborom policijskog komesara

Selimović ocijenjen kao najbolji kandidat, iako je Đelilović imao mnogo bolje reference

Na jednoj od narednih sjednica Vlada Kantona Sarajevo trebala bi razmatrati konačnu rang-listu kandidata za policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova KS i donijeti odluku o tome ko će biti prvi čovjek sarajevske policije.  

Na listi su četiri imena, a nakon svih procedura, prvi je, sa 23 boda, Nusret Selimović, slijede Mirsad Đelilović (19), Džafer Hrvat (18) i Muhamed Hasanović (10).

Operativni poslovi

No, čini se da su kandidati uzalud prikupljali dokumentaciju, pisali planove rada i odrađivali intervjue, jer se već unaprijed znalo kome će pozicija komesara pripasti. Prema svim informacijama, prvi čovjek policije bit će Nusret Selimović, ali ne zbog toga što je na kraju procedura imao najviše bodova.  

Prema informacijama „Avaza“, Selimović je kandidat i favorit Naroda i pravde, odnosno Elmedina Konakovića i njegovog kuma Kemala Ademovića.

Tako je „Avaz“ imao uvid u dokumentaciju prema kojoj je najstručniji i najbolji kandidat za poziciju komesara bio Đelilović. U tim dokumentima navodi se da Đelilović bolje ispunjava uvjete, jer je pored stručnih usavršavanja iz policijskih poslova, dva puta bio na usavršavanju u SAD, gdje je čak dobio priznanja. S druge strane, Selimović je dostavio uvjerenja o završenoj obuci u oblasti krivičnog zakonodavstva, certifikate EU o uspješnom planiranju i menadžmentu te certifikate iz informatike, engleskog jezika i književnosti!?

Kada je riječ o rukovođenju, dodatno se navodi da je Đelilović obavljao poslove šefa komandira, načelnika policijskih uprava, dok je Selimović dugi niz godina proveo na poslovima koji nisu operativni, već na poslovima edukacije.

Dodatno je interesantna poveznica između Selimovića i ranije smijenjenog komesara Mevludina Halilovića. Naime, Halilović je navodno smijenjen zbog veza s političkim strankama, odnosno, kako je Konaković kazao, sa SDA. Još jedan razlog za smjenu Halilovića bilo je ubistvo policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koje nikad nije riješeno, a kap koja je prelila čašu je ubistvo pripadnika FUP-a Mahira Begića u Suhodolu.

Osim što se i Selimoviću mogu spočitavati veze s političkom strankom (NiP), ubistvo Mahira Begića desilo se na području za koje je operativno odgovoran upravo on, kao šef PU Hadžići! I dok je Halilović navodno zbog toga bio smijenjen, Selimović će, očigledno, biti unaprijeđen.

Višestruki interesi

A interesi Konakovića u postavljanju očigledno slabije kvalificiranog Selimovića su višestruki. U posljednjih nekoliko godina, naime, protiv Konakovića je podnesen veći broj krivičnih prijava, koje bi u skorije vrijeme trebale doći na red za policijsku istragu.

Poklapanjem ove funkcije, imao bi direktni upliv u rad policije. S druge strane, Konaković se već duže vremena nalazi u operaciji smjenjivanja direktora javnih preduzeća i ustanova. Tamo gdje mu zakon ne dozvoljava direktnu smjenu, direktorima se slažu razne prijave, koje bi mogle poslužiti kao poluga za razrješenje s dužnosti. U tom poslu, policijski komesar svakako mu može pomoći.

Slijedi kompletna politizacija?

Stranka Narod i pravda, odnosno Dino Konaković, već ima političku funkciju u MUP-u KS. Ta je stranka, naime, imenovala ministra Admira Katicu, koji se do sada nije istakao ničim posebnim.  

Imenovanjem i Selimovića za policijskog komesara, postoji realna mogućnost politizacije policije i stavljanje ovako važnog dijela vlasti pod potpunu kontrolu jednog čovjeka.