Igre bez granica u Skupštini Unsko-sanskog kantona

Home

Igre bez granica u Skupštini Unsko-sanskog kantona


Jučer smo svjedočili još jednoj rekonstrukciji, više puta rekonstruisane Vlade USK, i logično je pitanje koliki je rok trajanja ovih novih eksperta koji su delegirani na ministarske pozicije ili bolje rečeno koliko dugo će trajati neprincipijelni dogovori i politička trgovina na račun građana USK-a.?

Još jednom se pokazalo da je ''kolač'' vlasti vrlo sladak i primamljiv, onog momenta kada je među dojučerašnjim ljutim neprijateljima postignuta nova većina, a koliko će ta „slast“ držati skupštinsku bratiju na okupu, možemo samo nagađati.

Odgovor bi mogli saznati već na jednoj od slijedećih sjednica Skupštine USK zakazanih za 5. i 8. maj.

Lako je zaključiti i kakav učinak možemo očekivati od zbunjenih i nesigurnih ministara koji drhte od svakog narednog skupštinskog zasjedanja, jer ne znaju hoće li na posao doći u službenim automobilima kao ministri, a kući otići pješice kao bivši ministri.

Neki će proći ''lošije'' i otići ''samo'' sa bijelim kruhom ispod pazuha, dok oni bliži političkim trgovcima, u pravilu budu obeštećeni savjetničkim ili direktorskim pozicijama.

Žalosno je da se naša demokratija ne mjeri po sistemu predstavljanja građanskog interesa, već se mjeri neprincipijelnom političkom trgovinom, i to je sigurno glavni razlog nestabilne i neizvjesne, sve gore situacije na Unsko-sanskom kantonu.

Neuvjerljiva su objašnjenja Premijera koji nas pokušava ubijediti kako se sve ovo čini radi stabilnosti u USK-a, dok jedan poslanik iz novouspostavljene klimave većine tvrdi kako to što oni rade opozicija ne razumije.

Ali oni razumiju i zato su vlast - jer oni razumiju ono što niko drugi ne razumije!

Možda je to aktuelnoj vlasti u Unsko-sanskom kantonu sve zabavno, međutim mi ne možemo biti protiv morala i opšteg interesa radi čega ni ova, a ni buduća ''rekonstrukcija'' na istim principima i sa istim akterima koji jedno misle, drugo govore, a treće rade, neće imati podršku SDP BiH.

Mi u SDP-u mislimo da je situacija na Kantonu suviše teška da bi stranačka borba, lični interesi i to ko će sljedeći uskočiti u vrtešku zvanu Vlada Unsko-sanskog kantona bili jedino važno, te stoga pozivamo kolege iz svih stranaka u Skupštini USK-a da se uozbilje, okanu političke trgovine i okrenu prema građanima koji očekuju da vlast napokon počne raditi u interesu cijelog Kantona.

 

(Izvor: Press KO SDP BiH USK)

Topic
Objavio: Tue, 25/04/2017 - 16:16

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top