IIIg3 JU "Gimnazija" Cazin ukazuje na sve zastupljeniji problem vršnjačkog nasilja

Učenici IIIg3 razreda JU "Gimnazija" Cazin rade na projektu Civitas pod nazivom "ja, građanin" gdje su imali zadatak uočiti probleme današnjeg društva, a kao najveći problem izdvojili su vršnjačko nasilje.

Učenici ovog razreda sproveli su anketu kroz osnovne i srednje škole te su, računajući rezultate anketa, došli do saznanja da je situacija po pitanju vršnjačkog nasilja veoma loša.

No, nisu se zaustavili tu, također su sproveli ankete i među profesorima JU "Gimnazija" Cazin gdje im je odgovor na pitanje "Da li smatrate da se mjere dovoljno sprovode protiv vršnjačkog nasilja?" u procentima iznosio 100% za odgovor "NE". 

Vršnjačko nasilje je, kako saznajemo iz anketa, postalo svakodnevnica naših učenika, ali zbog straha, nesigurnosti i srama učenici ne govore o tome. Tome dodajemo još jedan argument - odgovor na pitanje "Zašto ne prijavljujete nasilje?" jest "Ako prijavim, ja postajem sljedeća žrtva". Naime, 33% učenika je zaokružilo taj odgovor. 

Prema rezultatima ankete očigledno je da se ne sprovode gotovo nikakve mjere po pitanju vršnjačkog nasilja, a učenici IIIg3 se nadaju da će ovim projektom promijeniti poglede na vršnjačko nasilje koje svima izgleda kao "bezazlena zezancija". 

Vaše dijete može biti žrtva vršnjačkog nasilja, a da to i ne vidite. Jedina nada jeste borba protiv sistema koji nema i ne sprovodi adekvatne mjere na ovakve postupke.

Image