Ima li nade za izborni zakon? U Sarajevu se danas nastavljaju pregovori

.
Političke stranke koje su pregovarale o izbornoj reformi nedavno u Neumu vratit će se danas za pregovarački stol u Parlamentu BiH. Ova naša najdelikatnija reforma, od koje zavisi mnogo toga, ovaj put će se razmatrati u "domaćem ambijentu", bez stroge forme i međunarodnih medijatora.

Domaćini ove nove runde pregovora lideri su Saveza za bolju budućnost (SBB) i Naroda i pravde (NiP), Fahrudin Radončić i Elmedin Konaković, koji su od Neuma, kako su sami priznali napravili mnogo pojedinačnih razgovora prije svega s predsjednicima SDA i HDZ-a Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Sastanku bi trebali prisustvovati predstavnici političkih opcija koje su bile zastupljene i u neumskom hotelu Marea, kad se pregovaralo po budnim okom izaslanika SAD-a i Evropske unije Matthew Palmera i Angeline Eichhorst, a to su SDA, HDZ, SBB, NiP, NES, HDZ 1990...

O današnjim pregovorima jučer je u Grudama govorio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je kazao da će zavisno o ishoda ovih razgovora, zasjedanje HNS-a koje je planirano za 19. februar, usmjeriti sve daljnje korake i biti obvezujuće za sve hrvatske dužnosnike na svim nivoima vlasti.

"Predsjedništvo HDZ-a BiH, ali i sve stranke Hrvatskog narodnog sabora, uputile su bezrezervnu podršku nastavku hitnih političkih razgovora o reformi izbornog zakonodavstva", istaknuo je Čović.

Neumski pregovori nisu doveli do dogovora, a nakon prekida danima se sadržaj tih razgovora komentarisao i analizirao.

Izvan ovog političkog kruga i dalje stoje stranke koje iz svojih razgovora ne žele učestvovati u pregovorima - DF, SDP i Naša stranka.