Ima li osnova za krivičnu prijavu protiv Vijeća ministara zbog izbora?

kdjsjs
osna i Hercegovina još nije obezbijedila novac za održavanje lokalnih izbora. Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija najavio je kako će se o budžetu Institucija raspravljati naredne sedmice. No i ako bude usvojen u ovom tijelu, naknadno ga razmatraju Predsjedništvo i Parlamentarna skupština. Dok dio političke javnosti smatra kako je održavanje izbora, nakon što je pomjereno za oktobar, sada upitno uopšte, tako drugi dio bh. političkih predstavnika poručuje vrlo sigurno - izbora će biti.

Vlada Republike Srpske predložit će Centralnoj izbornoj komisiji da uplati dio novca na njihove račune koji bi osigurali održavanje lokalnih izbora u ovom entitetu, izjavio je Milorad Dodik.

 

"Imajući u vidu da na nivou Savjeta ministara ne postoji saglasnost federalnih partnera o tome na koji način to pitanje treba riješiti. Isto tako nemamo ništa protiv da Savjet ministara donese konačno tu odluku o finansiranju lokalnih izbora i očekujemo da će se ti lokalni izbori vratiti na termin koji je predviđen Zakonom to znači u oktobru mjesecu", izjavio je predsjednik SNSD-a.

 

Ipak Izborni zakon BiH jasno predviđa da u finansiranju učestvuju dijelom općine i gradovi, dijelom Bosna i Hercegovina. Ne predviđa uplate iz entitetskih budžeta. Jednako tako, kako saznajemo, nemoguće je u ovom trenutku izbore održati u oktobru, kako to zahtijeva Dodik. Naime, Centralna izborna komisija čeka uplate iz budžeta. Tek nakon toga će pristupiti procesu javnih nabavki, pa i za štampanje glasačkih listića. Riječ je o međunarodnim ugovorima koji zahtjevaju da oglas bude objavljen najmanje 40 dana na stranici Agencije za javne nabavke. Potom postoje i mogućnosti žalbe na izbor kompanije. A na koncu i sam proces štampanja specijaliziranih listića sa zaštitom, oduzima znatno vrijeme. Stoga, 15. novembar je za sada realan okvir. No, opet sve zavisi prvobitno od novca. U Stranci demokratske akcije su sigurni da će lokalnih izbora biti. Za njih novac nije presudan, no jeste nešto drugo.

 

"Mislim da je ta odluka usko vezana s ovim pregovorima koji se vode oko Mostara i moje uvjerenje je da ukoliko brzo dođe do ovog dogovora da će onda praktično sve otkočiti i kada je u pitanju finansiranja izbora i sve ostalo", izjavio je Safet Softić iz SDA.