"Ima li političara s kojim se predsjednik RH nije posvađao?" - Milanović i Plenković zasjedaju danas nakon sukoba u javnosti

asd
Osim Dodika, Čovića i Vučića, s kojima je u iznenađujuće dobrim odnosima, upitao je Damir Mašić

U Banskim dvorima u Zagrebu danas se sastaju Vijeće za odbranu i Vijeće za nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske. Za stol sjedaju predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, a tema je stanje u oružanim snagama, u vezi s kojim se državni vrh snažno sukobio u javnosti. Među ostalim i zbog odluke ministra odbrane o umirovljenju načelnika počasno-zaštitne bojne, piše HRT.

Uoči sastanka u Banskim dvorima objavljeno je da je ministar odbrane Mario Banožić prošle sedmice potpisao dokument kojim vojsci zabranjuje pružanje podrške Uredu predsjednika bez njegove saglasnosti, čak i kad je riječ o protokolarnim aktivnostima.

Iz Ureda predsjednika su uzvratili kazavši da je odluka nezakonita i neustavna te kako je to još jedan dokaz da ministar odbrane bezočno zloupotrebljuje svoje ovlasti.

Jučer su se hrvatski predsjednik i premijer sastali s vojnim zapovjednicima na odvojenim pripremnim sastancima.

Sukob s predsjednikom Milanovićem eskalirao je nakon što je ministar odbrane Mario Banožić penzionisao zapovjednika Počasno-zaštitne bojne Elvisa Burčula, a Banožić je jučer ponovio da neće povući svoju odluku. Ponovio je i da je predsjednik Milanović htio da Burčul ostane zapovjednik do kraja godine kako bi se potom na to zapovjedno mjesto postavilo osobu koja, u ovim trenutku, za to nema uslove.

Damir Mašić, šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH komentarisao je sastanak Milanovića i Plenkovića nakon serije žestokih uvreda i napada upitavši "špostoji li osoba na političkoj sceni u regiji s kojom se mIlanović nije posvađao?".

- Osim Dodika, Čovića i Vučića, s kojima je u iznenađujuće dobrim odnosima, postoji li osoba na političkoj sceni u regiji s kojom se predsjednik RH Zoran Milanović nije posvađao? Pitam za drugarice i drugove iz SDP-a Hrvatske - objavio je Mašić na Twitteru.