Imali smo ljeto sa više od 60 tropskih dana, a evo kakva će nam biti zima

Home

Imali smo ljeto sa više od 60 tropskih dana, a evo kakva će nam biti zima


Nakon ljeta sa preko 60 tropskih dana, dolaze nam topla jesen, ali daleko blaža zima od prethodne godine. Prema dugoročnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, ljeto se nastavlja i tokom ovog mjeseca, koji će biti čak dva stepena topliji nego što je to višegodišnji prosek za septembar. Tako će donijeti prosečnu temperaturu u intervalu od 17 do 20 stepeni, dok će na planinama biti nešto hladnije, te živa u termometru neće prelaziti 15. podeok. Iako je preko potrebna, kiša će u septembru padati samo osam do deset, a na planinama od deset do 12 dana.

Septembar u narednom periodu zadržava toplo vreme, iznad prosjeka. Očekujemo smjenu sunca i oblaka, ali ostaje toplo. U narednom periodu, temperature će nas podsjetiti na tropske vrućine pa će sutra biti oko 30 stepeni Celzijusa, a u ponedeljak živa u termometru će stići do 34 podeoka – rekao je Đorđe Đurić, meteorolog.

Te visoke temperature, ipak, ne bi trebalo da nam “podgriju” nadu, jer je, prema riječima našeg sagovornika, tropski dio godine ipak završen.

Nakon ta dva “tropska” dana, dolazi nam kratko osvježenje sa kišom i grmljavinom, temperatura će opasti, ali će biti u skladu sa normalnim vrijednostima, bez jačeg zahlađenja – objašnjava Đurić.

 

Pretežno suho i toplo vrijeme u septembru donosi i prosječne maksimalne temperature od 24 do 36 stepeni Celzijusa.

S obzirom na to da nema jačeg zahlađenja u narednom periodu, ljeto će nam i kalendarski zvanično potrajati – kaže Đurić.

Ipak, kako je objasnio, već sada po osjetno hladnijim i prijatnijim noćima i jutrima možemo zaključiti da je kraj ljeta sve izvjesniji.

Prosječno topao i vlažan oktobar sa sobom donosi i takozvano miholjsko leto.

Na samom početku oktobra možemo očekivati nekih tri do pet dana kada će vrijeme biti sunčano, jedno pravo miholjsko ljeto sa temperaturama od 23 do 27 stepeni – priča Đurić.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad prosjeka i to za oko 0,6 stepeni. Očekuje se i manja količina padavina od prosjeka.

Letnje suše nastaviće se tokom rane jeseni, a osvježenje u vidu padavina možemo očekivati početkom oktobra.

Uticaj visokih temperatura tokom ljetnjeg perioda osjetiće se mjesecima koji slijede, pa će tako tokom jeseni biti čak od 19 do 26 ljetnjih dana, dok će mraza biti najviše 14 dana. Kiša će padati umjereno, a samo se u novembru očekuje više padavina u odnosu na prosjek u većem dijelu zemlje – stoji u izvještaju RHMZ-a, dok predviđaju maksimalnih 12 stepeni u novembru.

U odnosu na prošlu zimu, kada su se ekstremno niske temperature zadržale sve do početka proljeća, ove godine nas očekuje blaga zima sa srednjim temperaturama od dva do pet stepeni, a na planinama od minus tri do jedan stepen. Mraz će se na tlu zadržati skoro dva mjeseca, dok će u brdsko-planinskim predelima ta brojka iznositi oko 80 dana. Kiša i snijeg će padati od 32 do 42, a na planinama do 50 dana. Zato, iako blaga, ostaje daleko od rekordera među toplim zimama – 1989. godine kada je izmjereno čak 26,4 stepena.

 

(Izvor: Fena)

 
Tagovi
Objavio: Ned, 10/09/2017 - 13:00

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top