Imamoglu: Ovo je naš novi početak, imamo posebnu odgovornost prema Bosni

Ovo je samo početak, kaže u intervjuu za Radiosarajevo.ba gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, čovjek koji je postao svjetska politička senzacija nakon što je u junu ove godine uspio nanijeti najveći poraz AKP-u, stranci turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, pobijedivši njegova kandidata i bivšeg premijera Binalija Yildirima. Razgovarao: Faruk Vele Bio je to simbolično važan trenutak.
Image

Ove sedmice je boravio u Sarajevu, gdje se susreo s visokim zvaničnicima Kantona Sarajevo, istaknuvši spremnost za saradnju. Imamoglu za naš portal otvoreno govori o posjeti Sarajevu, saradnji Turske i BiH, Turaka i Bošnjaka, o podršci koju su mu Bošnjaci u Turskoj dali, o značaju demokratije u muslimanskim društvima, te odgovara na pitanje vidi li sebe kao budućeg lidera Turske.

Izostanak susreta s gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom nije posebno komentirao.  
Jako sam sretan

Radiosarajevo.ba: Obećali ste tokom kampanje da ćete u slučaju pobjede prvo posjetiti Sarajevo. Evo Vas danas ovdje. Kakvi su utisci?

Imamoglu: Ja volim one ljude koji žive u Istanbulu, sve ljude u Istanbulu. Ima mnogo naših sugrađana koji su porijeklom iz Bosne. Rekao sam da ću svoju prvu posjetu realizirati u Bosni.

Zbog intenzivnih poslova, do sada nismo bili u prilici da tu posjetu realiziramo. Ali morao sam doći prije isteka 2019. godine. Došao sam i jako sam sretan.

Radiosarajevo.ba: Jeste li ranije imali priliku ranije biti u Bosni?

Imamoglu: Nažalost, nisam bio u prilici da ranije posjetim Bosnu, ali, naravno, jako dobro poznajem historiju Balkana i druge prilike na ovom području.

Svjesni smo da imamo posebnu odgovornost prema ovom području. Mi smo se usaglasili i odlučni smo da uspostavimo saradnju sa ovim područjima, posebno sa Bosnom i Hercegovinom, i to na principu univerzalnih vrijednosti i osjećanja.
Bošnjaci su bili uz mene

Radiosarajevo.ba: U Istanbulu ima mnogo Bosanaca i Hercegovaca, Bošnjaka. Mnogi su bili uz Vas. Koliko Vam je ta podrška značila?

Imamoglu: To za mene ima jednu duhovnu dimenziju, naravno. Danas su sa mnom saradnici, prijatelji, koji su porijeklom iz Bosne, a došli su tu sa mnom.

Ovo područje je u nedavnoj prošlosti doživjelo traumatične trenutke. Mi smo duboko saosjećali s ovim područjem. Željeli smo, kako svojim dovama, tako i radom da budemo uz svoje prijatelje na ovim područjima.

Naravno, to što su uz mene bili borbeni i patriotski raspoloženi Bošnjaci s ovoga područja, meni je dalo dodatnu snagu, i to je polučilo rezultatom.

Radiosarajevo.ba: Vi ste ovdje govorili o saradnji. Na koji način Istanbul i Sarajevo, Bosna i Turska, Bošnjaci i Turci mogu sarađivati na iskrenim odnosima?

Imamoglu: Ja na ovaj predstojeći period gledam kao na naš novi početak. Danas (petak, 27. decembar) smo na sastanku s premijerom Kantona Sarajevo (Edin Forto) donijeli neke konkretne odluke. Mi ćemo imati jedan grupni rad.

S kolegama ćemo razgovarati kako da vodimo ovaj proces u narednom periodu. Tako ćemo, kao grad Istanbul, izraditi jednu platformu, program, za cijelo ovo područje, a posebno za Bosnu i Hercegovinu.

Isto tako, Vlada Kantona Sarajevo će do kraja januara pripremiti jedan izvještaj i iznijeti neke pismene prijedloge. Ako sve bude uredu, već u februaru 2020. godine, dvije delegacije će se sastati u Istanbulu i razgovarati kako da se realiziraju predloženi vidovi saradnje. Mislim da će iz toga proizaći dobar recept koji će nam biti vodilja u narednom periodu.

Image

Radiosarajevo.ba:  Opisuju Vas kao nadu turske politike, ali ne samo Turske. Usudio bih se reći da je to vizija potrebna cijelom muslimanskom svijetu. Vi ste odnijeli pobjedu u Istanbulu, sastali ste se ovdje s predstavnicima nove vlasti u Kantonu Sarajevo. Koliko su, dakle, nove snage, novi ljudi, nove ideje, nasušna potreba i rješenje i za Bosnu i za Tursku?

Imamoglu: Promjene i najbolji model demokratije su očekivani ishod ovog procesa. Mi moramo imati politički angažman koji će se zasnivati na pozitivnoj retorici, koncentrirati se na ishod i imati dobru komunikaciju s narodom. Mi moramo ignorirati one koji koriste ratobornu retoriku.

Ako to uspijemo, vjerujte da će se promjena koja se desi u muslimanskom svijetu prenijeti na ostale dijelove svijeta.

Mi smo sretni što smo to uspjeli u Istanbulu. To nije ishod, ovo je samo početak.
Da bih bio nada

Radiosarajevo.ba: U trenutku kada su stigle vijesti o Vašoj pobjedi, u Sarajevu je bio turski nobelovac Orhan Pamuk. Razgovarali smo s njim. Moram reći da je bio oduševljen Vašom pobjedom. Kazao je u Sarajevu da je turska država u strahu i da je Vaša pobjeda znak da se Turska vraća na stare staze slave. Da li se Turska, zaista, vraća na te stare staze?

Imamoglu: Kada su mi poništeni izbori prvi put, ja sam uputio poruku ljudima. Rekao sam da se niko ne smije plašiti i da svako treba imati pravo da govori. Rekao sam da to pravo i umjetnici, estradne ličnosti, glumci... Srećom taj poziv su čuli milioni ljudi.

Image

Cijela Turska se digla na noge za slobodu, za demokratiju, za bratstvo... To što su se na taj način osnažili, okružili, digli na noge, je rezultiralo ovom pobjedom. Želim naglasiti da to nije rezervisano samo za izbore, već da uvijek trebaju postojati te slobode. Niko se ne može ispriječiti snazi naroda.

Radiosarajevo.ba: Mnogi Vas vide kao nadu demokratske Turske. Takvim Vas vide i u zemljama sa dugom tradicijom demorkatije. Šta su Vaši planovi? Jeste li Vi budući lider Turske? Tako Vas mnogi vide...

Imamoglu: Da bih bio nada, ja moram biti jako uspješan u Istanbulu!

Ja ću raditi da budem uspješan u Istanbulu. To je najvažnija dužnost koju imam trenutno.