Imamović učestvuje u borbama za Tripoli

Nusret Imamović, radikalni vehabijski vođa iz Maoče, koji se nalazi na listi deset najtraženijih terorista svijeta, nalazi se u Libiji i učestvuje u borbama za Tripoli,piše Avaz.

Totalni rat

Libija je opet na rubu totalnog rata, više od sedam godina nakon svrgavanja Muamera Gadafija. Ovu informaciju o učešću stranih boraca u sukobima objavio je magazin „The Arab Weekly“ u svom printanom i digitalnom izdanju na engleskom jeziku 28. aprila ove godine. Informaciju je potvrdila i paravojna formacija Libijske nacionalne armije (LNA).

Ovim je potvrđeno pisanje našeg lista od prije mjesec, kada smo objavili da je Imamović s porodicom pobjegao krajem februara iz Sirije i da se nalazi u Libiji, u kojoj traju žestoki sukobi između snaga Libijske nacionalne armije, koju predvodi odmetnuti general Halifa Haftar, i snaga predsjednika vlade Fajiza el-Saradža, koju je priznao UN-a.

Strani mediji pišu, pozivajući se na izjave zvaničnika Libijske nacionalna armije, da se Imamović pridružio snagama Vlade nacionalnog sporazuma (GNA) i Saradžu.

Magazin „The Arab Weekly“ prenio je izjavu portparola LNA generalmajora Ahmeda Mismarija, koji tvrdi da se ne samo libijski ekstremisti bore sa snagama odanim Saradžu nego da su tu bili i strani borci. Mismari tvrdi da je Nusret Imamović, terorista iz Bosne koji se borio u Siriji s bivšim Nusra frontom, stigao u Tripoli i da je LNA zarobila i neke turske borce.

Stotine vojnika

Prema nekim podacima, Imamović se pridružio najprije paravojnim snagama iz Misrate, koji su odani Saradžu i bore se protiv trupa generala Haftara. Do sada je u borbama za Tripoli poginulo na stotine vojnika i civila.

Razlog za novi krvavi sukob, kako navode strani mediji, jeste želja Haftara da zauzme Tripoli kako bi "protresao zemlju pod stopama nepravedne družine". S druge strane, Saradžova vlada Haftara naziva „vojnim diktatorom“.

Koga je odveo u Siriju 

Imamović je otišao u Siriju još 2013. i odveo cijelu svoju porodicu. On se pridružio terorističkoj organizaciji Nusra front. Nakon što je tri godine proveo u sirijskom gradu Azazu, koji su ruske snage u potpunosti uništile u zračnim napadima, Imamoviću se izgubio svaki trag, a otkriveno je početkom februara da je pobjegao u Libiju. S tim su upoznate i bh. sigurnosne agencije.