Imigrant iz bivše Jugoslavije u šoku: Nakon 18 godina u SAD-u, deportirali su mi ženu, majku troje djece (FOTO)

Udata majka troje djece rođene u Americi, bez kriminalnog dosjea, deportirana je u srijedu u Albaniju, a njen suprug tvrdi da nisu imali prilike ni da se oproste.

Cile Precetaj (46) uhapšena je nedavno tokom redovne mjesečne posjete Državnoj agenciji za imigraciju i carinu (ICE) u Detroitu.

– Djeca su shrvana, ne prestaju da plaču. Potpuno su traumatizirana – kazao je Pete Gojcaj za Detroit Free Press u četvrtak i dodao kako je saznao da mu je supruga deportirana tek kad mu je javila iz Njemačke u 4 ujutro kazavši mu da je na putu za Albaniju u pratnji dvojice ICE agenta.

Kalid Vols iz Agencije za imigraciju pak tvrdi da je porodica obaviještena da je Cile Precetaj na redu za deportaciju.

FOTO1.jpg

– Obaviješteni su nekoliko dana ranije i predali su njen prtljag i lične stvari kancelariji – kazao je Vols i dodao kako je u junu 2005. sud naredio da se Precetaj kao ilegalna državljanka Albanije izbaci iz zemlje. Ona se na tu odluku žalila Odboru za imigraciju i Žalbenom sudu.

– Više od deset godina, od 2007. do 2018. ICE joj je dozvoljavao da ostane u zemlji bez pritvora sve dok nisu iscrpljene sve legalne opcije da bude na slobodi. 26. aprila ponovno je uložila žalbu na sudu pri čemu je navela da ne ugrožava nacionalnu i javnu sigurnost, kao ni sigurnost granica, ali ICE više ne klasificira kategorije stranaca. Svi koji krše imigracijska pravila mogu biti uhapšeni, pritvoreni i izbačeni iz SAD – kazao je Vols.

Inače, Pete je jugoslovenski imigrant koji u SAD-u živi već 30 godina i vlasnik je restorana. Njihova djeca imaju 8, 10 i 16 godina.

 

FOTO2.jpg

Cile je prvi put zatražila azil 2000. godine kazavši kako je opasni kriminalci u Albaniji žele oteti i pretvoriti u prostitutku.

– Želim da se ljudi mole za nas – kazala je u intervjuu kojeg je dala putem telefona za Free Press prije nego što je deportirana.

– Nisam nikad počinili zločin, u ovu zemlju smo došli u potrazi za boljim životom i boljim obrazovanjem za našu djecu – kazala je i dodala kako se nada da će se situacija razriješiti.