Inflacija u martu iznosila čak 10,2 posto: Enorman rast cijena u BiH!

.
Porazni podaci, prema kojima je BiH u najlošijoj poziciji u regionu i na začelju u Evropi, posljedica su izostanka bilo kakvih mjera

Godišnja inflacija u BiH, prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH za mart ove godine, iznosi rekordnih 10,2 posto.

Istovremeno, godišnja inflacija u Hrvatskoj u aprilu je iznosila 9,4 posto, u Srbiji 9,6 posto, a na nivou eurozone 7,5 posto, što je najviša stopa inflacije u historiji evropske monetarne unije.

Gase požar

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, najveći rast cijena, od čak 14,8 posto, zabilježen je u odjeljku hrana i bezalkoholna pića. U martu ove u odnosu na mart prošle godine cijene stanovanja i režijskih troškova više su za 8,3, a prijevoza za 24,5 posto.

Porazni podaci, prema kojima je BiH u najlošijoj poziciji u regionu i na začelju u Evropi, posljedica su izostanka bilo kakvih mjera vlasti da požar počnu gasiti na vrijeme, kaže Amila Pilav-Velić, profesorica Ekonomskog fakulteta UNSA-e.

Aktuelnu situaciju poredi s velikom ekonomskom krizom iz 1929. i navodi da ozbiljna inflacija i pad bruto domaćeg proizvoda vode u stagflaciju, a najteže posljedice bit će pad investicija i zaposlenosti, pad kupovne moći građana, ali i ukupne proizvodnje.

Rast cijena, posebno hrane i energenata, mogao bi prepoloviti ionako nizak životni standard građana, upozorava.

- To najbolje pokazuje činjenica da je potrošačka korpa Saveza samostalnih sindikata BiH za februar 2022. godine iznosila 2.389 KM, dok je prosječna plaća u BiH u istom mjesecu iznosila 1.059 KM. To znači da prosječnom plaćom možete pokriti samo 44 posto potrošačke korpe - ističe Pilav-Velić te dodaje da se drama ne završava, već nastavlja, jer će cijene hrane i energenata rasti za još najmanje 20 posto.

Najveći udar

Tvrdi da je vlast propustila da intervenira mjerama poput smanjenja fiskalnog opterećenja ili intervencijama iz robnih rezervi.

- Zemlje u okruženju su to već napravile i rezultati su vidljivi. Oni s najnižim dohotkom snose najveći teret inflatornih šokova i njima treba hitno pomoći direktnim mjerama poput subvencioniranja troškova - govori Pilav-Velić.

Koje su prognoze MMF-a

Dok MMF prognozira usporavanje globalne ekonomije, Evropska komisija (EK) objavila je procjenu da će inflacija dostići vrhunac u drugom kvartalu ove godine.

Najvišu inflaciju EK očekuje u Litvaniji (12,5 posto), Bugarskoj (11,9 posto), Poljskoj (11,7 posto) i Češkoj (11,6 posto).

FOTO:Avaz