INFOGRAFIKA| 24 zaražene osobe u USK; Bihać i Cazin sa najvećim brojem zaraženih

koronavirus
Prije sedam dana, na portalu Cazin.net objavili smo infografiku o prisutnosti koronavirusa u Unsko-sanskom kantonu. Danas, kada je broj zaraženih za četiri puta veći, donosimo vam pregled novog stanja.

Od posljednje infografike koju smo objavili, broj zaraženih u Unsko-sanskom kantonu se uvećao za četiri puta, odnosno, trenutni broj zaraženih sa COVID-19 je dvadeset četiri, sa tri smrtna slučaja i nula izliječenih. 

Vlada ovog Kantona je predvidjela i financijsku podršku Domovima zdravlja u USK, a predviđeno je 715 hiljada KM, istakla je Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva, rada i socijalne politike USK, na press konferenciji 1. aprila. 

Također, Vlada Federacije BiH je uputila financijsku pomoć kantonima i općinama, tako da je Unsko-sanskom kantonu dodijeljeno 500.000 KM, a općinama koje bilježe zarazu korona virusom sredstva su dodijeljena na sljedeći način: 

Bihać - 234.000 KM; Cazin - 50. 000 KM; Bosanska Krupa - 50.000 KM; Velika Kladuša - 50.000 KM. 

Važno za istaknuti je da općine koje uopšte ne bilježe zaražene koronavirusom su dobile mnogo veći iznos, od npr. Cazina koji je na samome vrhu u USK po broju zaraženih (11 zaraženih osoba). Primjera radi, općini Bužim, prema zvaničnim podacima Vlade FBiH je dodijeljeno 400.000 KM, kao i Sanskom Mostu 100.000 KM, te Petrovcu 90.000 KM.

Prema podacima Vlade USK, trenutno u samoizolaciji se nalazi 3562 osobe, a ukupan broj osoba kojima je isteklo Rješenje samoizolacije je 301. 

U nastavku vam donosimo INFOGRAFIKU prisutnosti koronavirusa u USK 

Infografika