Inovator iz Ugljevika patentirao bežično punjenje energije

Inovator
Kako iz jednog uređaja, punjača, bežično, energijom napuniti nekoliko drugih, ideja je kojom se inovator Miroslav Damjanović vodio prilikom rada na svom izumu, koji je u projektu "Teslinim stopama" fonadacije Mozaik odabran za najbolji u cijeloj BiH. Izum je patentirao, ali još čeka investitore.

Godinama Miroslav Damjanović izučava radove Nikole Tesle i pokušava ih primjeniti u praksi radeći sa različitim uređajima i električnom energijom.

"Nikola Tesla jedan je veliki i jednistveni naučnik koji je nama sve ovo ostavio. Primjenio je sisteme bez kojih se ne može. U tehnologiji, u bilo čemu je u prvenstvu", kazao je.

Vodeći se Teslinim zasmislima, Miroslav je pokazao kako bez kabla napuniti uređaje. U njegovoj radioni, u kancelarijskom stolu, ugrađeni su materijali koji beskontaktno reprodukuje energiju, a skladišti je prijemna kutija i šalje do drugih uređaja. Pritiskom na jedno dugme, pokreće se sve na principu predajnik-prijemnik.

"Počinje muzika ovamo i slika reporudukuje i skladišti energiju. Pri tome imam i ovo i na istoj energiji rade sva tri uređaja. Dobijam i sliku iz kompjutera da bi energiju skladištio. Sad imam stolnu lampu ili neki ventilator od 12, 13, 15 V do 30 V ispitanih koje sam ja imao, sad je prinosim i u njoj je smješteno sve što treba. I evo dešava se paljenje", pojasnio je.

Na sistem se mogu zakačiti i brojni drugi uređaji.

"Ovo je jedan mali uređaj koji će raditi na većoj udaljenosti. Posmatrajte ovu zelenu lampicu gdje je sve smješteno. Kada priđem uređaju, počinje polako da se pali. Pri tome ja ga držim u energiji i vidite kako se lagano pali i skladišti energiju. To je recimo sat ili nešto što radi na manje voltaže", kaže Miroslav.

Ovaj sistem napajanja koristan je za kućnu upotrebu, autoindustriju, bolnice i svugdje drugo, tvrdi Miroslav koji je zaštitio svoj patent ali investitora još nema.

"Sada je samo bitno da neko primjeni ovaj uređaj da napravi ovakav vid korištenja i da se koristi. Jako je fleksibilan. Tri godine kod mene postoji i nije se desio nijedan kvar. Bezbjedan je i nema opasnosti od električnog šoka, što je najbitnije. I nema lomljenja kablova", kazao je.

Ovaj inovator je nezaposlen, nema mogućnosti da sam dalje razvija svoju ideju i nada se da će pojaviti kupac i otkupiti licencu. Poručuje da je njegov izum bitan za opšte dobro i da bi mogao napraviti tehnološku revoluciju.

Izvor: