DNZ BIH-Krajiška stranka: ''Institucionalno poticanje razvoja porodice i rasta nataliteta''

DNZ BiH – Krajiška stranka smatra da su porodica i njena biološka reprodukcija temelji svakog društva i radi toga su ova pitanja u vrhu prioriteta u strateškom planiranju budućnosti u razvijenim zemljama.

Ratom u BiH, političkim i ekonomskim migracijama, te poslijeratnim političkim podjelama, porodica u BiH, kao stub društva, doživjela je svoju destrukciju, što se očituje vrlo negativnim kretanjima u starosnoj strukturi stanovništva, smanjenim brojem sklopljenih brakova, drastičnim padom nataliteta, sve većim brojem porodica bez hranitelja, neadekvatnoj zdravstvenoj zaštiti, velikim brojem razvoda brakova i drugom.

Svjesna značaja porodice i biološke reprodukcije DNZ BiH – Krajiška stranka će svim političkim sredstvima inicirati implementaciju i izmjene Porodičnog zakona, te uvođenje sistemskog poticanja rasta nataliteta, zaštite djece i porodilja. Davanje posebnog statusa porodicama sa više djece, adekvatna zdravstvena zaštita djece, subvencije u obrazovanju djece, zaštita porodilja i dr., samo su neke od programskih aktivnosti DNZ BiH – Krajiške stranke na povećanju nataliteta u Krajini.

 

 

PRESS SLUŽBA DNZ BiH - KRAJIŠKA STRANKA