INTERVJU: Direktorica ZU Lječilište Gata: Doktori koji odbijaju da budu uz narod u ovom vremenu ne trebaju biti u zdravstvu

dr azra
Danas je na press konferenciji Kantonalnog štaba Civilne zaštite USK ministrica zdravstva Nermina Ćemalović izjavila da su neki doktori iz ZU Lječilište Gata odbili naredbu da se stave na raspolaganje i pomognu u ovom kriznom vremenu za sve nas.

 

Cazin.NET: Možete li komentarisati da li ste Vi bili uključeni u ove procese i zatražili da se provede ova naredba i je istina koju su objavili mediji da se radi o mladim doktorima- specijalizantima i o kome je riječ i koliko dugo su te osobe zaposlene u ZU Lječilište Gata? 

 

Direktorica ZU Lječilište Gata dr. Aida Ibrahimpašić: Prvo želim reći da sam po donošenju odluke Vlade FBiH,o proglašavanju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19),te naredbama Kriznog štaba USK, kao direktor ZU Lječilište Gata - Bihać, poduzela sam sve korake i ispoštovala sve naredbe istog. Dana 07. aprila, 2020. godine, u 19 sati i 42 minute dobijam telefonskim putem naredbu od strane ministrice zdravstva, dr. Nermine Ćemalović, da se odmah uputi na granični prelaz Izačić ljekar radi pregleda putnika koji prelaze granicu.

Postupajući po naredbi ministrice, telefonskim putem kontaktiram dr. Enu Gogić (specijalizant, zaposlena od 2016. godine u ZU Lječilište Gata), koja prva odbija naredbu. Zatim kontaktiram dr. Nadinu Kurtanović (specijalizant, zaposlena 2016. godine), koja uopšte ne odgovara na moje pozive i poruke,Nakon nje, kontaktiram i dr. Admira Ugljanina (specijalizant, zaposlen 2017. godine), koji također odbija moju naredbu. O poduzetim radnjama obavještavam ministricu Ćemalović-  da dva ljekara odbijaju naredbu, a jedan se ne javlja na pozive.

Tad ministrica zahtjeva da je dr. Admir Ugljanin lično nazove. Nakon njihovog razgovora isti, dr.Admir Ugljanin, po naredbi ministrice odlazi na GP Izacic. Nakon toga, ministrica Ćemalović zahtjeva od mene hitan sastanak sutradan u 8h ujutro (srijeda), sa imenovanim doktorima u prostorijama Ministarstva zdravlja USK,.Obavještavam ponovo sms porukom iste o dolasku na sastanak na zahtjev ministrice. Na tom sastanku od pozvanih se pojavio samo dr. Admir Ugljanin, koji je i pred ministricom negodovao naredbe.

Druge dvije doktorice se nisu ni pojavile. Svaki moj pokušaj kao i pokušaj ministrice da se stupi u kontakt sa istim je bio bezuspješan.  

 

Cazin.NET: Da li je tačna informacija da ste Vi ponudili ostavku na svoju poziciju zbog ovakvog odnosa i šta Vi, kao rukovodilac  te Ustanove možete uraditi da se ovakvi slučajevi više ne dese? 

 

Direktorica ZU Lječilište Gata dr. Aida Ibrahimpašić: Da. Tačno je da sam ja ponudila ostavku, jer ničija pozicija nije vrijedna da bi se iko, pogotovo u ovakvim kriznim vremenima mogao ponašati na način kako su to uradile ove mlade kolege. Dakle, jasno sam stavila do znanja i Ministarstvu zdravstva da ja ne snosim odgovornost za nepoštivanje naredbi nadležnih organa u ovom kriznom vremenu.

Lično cu poduzeti sve da se zaštiti pravo svih naših građana na zdravstvenu zaštitu i da se svi oni koji su u 'zdravstvenom lancu' obavezno moraju staviti u tu funkciju.

Oni koji to odbijaju, ne trebaju biti dio ovog sistema. To mora biti jasno svima,i zahvaljujem se ministrici dr. Nermini Ćemalović, koja je, također u svojim nastupima iznijela isti stav.

Image
azra drr