Investicije u BiH rastu, ali u Srbiji rastu više

Među 105 država svijeta Bosna i Hercegovina zauzima 15. mjesto po greenfield investicijama, to jeste po broju stranih investicija, dok su naše komšije, Srbija i Crna Gora, zauzele prva dva mjesta. Sjeverna Makedonija iza nas je i nalazi se na 18. mjestu.

Nove najave

Podaci su ovo godišnjeg izvještaja FDI intelligence, dijela britanskog Financial Timesa prema kojem je BiH dobila ocjenu 4,83, a u prošloj godini imala je ukupno 17 greenfield projekata. Srbija se nalazi na prvom mjestu sa 107 greenfield projekata, a Crna Gora je druga sa 11 privučenih projekata, prenosi Oslobođenje.ba.

- Ocjena 4,83 znači da Bosna i Hercegovina privlači skoro pet puta veći obim greenfield stranih direktnih investicija nego što bi moglo da se očekuje od ekonomije njene veličine. Za BiH nisu dostupni zvanični podaci o godišnjim iznosima greenfield stranih investicija u okviru zvaničnih državnih statistika. Centralna banka BiH, koja je zvanični izvor podataka o direktnim stranim investicijama, ne prezentira izdvojene podatke o vrijednostima greenfield DSI, kao ni podatke o pojedinačnim investicijama, kazali su nam iz Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA).

Potvrdili su i iz FIPA da je evidentirano povećanje greenfield projekata u posljednjim godinama te kažu kako analiziraju ulaganja prema vrsti investicije, u okviru Aftercare programa koji provode od 2007. godine. Naime, prema vrsti ulaganja, investicije su podijeljene na otvaranje novih kompanija (greenfield) te zajednička ulaganja i spajanja (akvizicije i privatizacije).

- Posmatrano prema vrsti investicije, najveći broj kompanija su novoosnovane - greenfield ili 53,7 posto od ukupno 518 kompanija, ali prema visini ulaganja prednost imaju privatizacije i akvizicije u koje je investirano 66,8 posto od ukupnih direktnih stranih investicija u posjećenim kompanijama (od 5,2 milijarde eura). Najveći iznosi investicija u BiH su realizirani upravo kroz procese velikih privatizacija. Realizirane greenfield investicije u BiH se odnose na proizvodnju i trgovinu, kažu iz FIPA.

Prema podacima UNCTAD-a (tijela Ujedinjenih nacija), broj i vrijednost najavljenih novih projekata u BiH u 2018. godini bio je veći u odnosu na 2017, te je broj projekata bio veći za četiri posto - u 2018. je navedeno 30 projekata, a vrijednost najavljenih projekata je veća za 23,4 posto nego godinu prije.

- Najava novih investicija uvijek ima i naš rad je i usmjeren u pravcu pronalaska novih investitora koji će pokrenuti nove pogone i projekte u BiH. Međutim, svaka najava ne znači da će se projekt ili investicija sigurno i realizovati, ali važno je uspostavljati nove kontakte i tražiti nove investitore za BiH, a rezultati neće izostati. Mi imamo jedinstven pristup promoviranju svih privrednih sektora i njihovih mogućnosti za ulaganje i stojimo na raspolaganju stranim investitorima. Mi promovišemo mogućnosti za greenfield investicije u BiH, kao i svaki drugi projekt. Sve zavisi od spremnosti i kvaliteta projekta za realizaciju, njegove promocije i u konačnici efikasnosti administracije da prihvati i pomogne u realizaciji investicije. Greenfield investicija zahtjeva više vremena za realizaciju od drugih vrsta investicija, iz razloga što je potrebno obezbijediti sve potrebne dozvole za početak realizacije projekta, poput građevinske dozvole, urbanističke saglasnosti, upotrebne dozvole itd, a znamo da se nadležne institucije u BiH ne mogu baš pohvaliti efikasnošću i brzinom izdavanja spomenutih dozvola i brzom realizacijom administrativnih procedura, kažu iz FIPA.

Izvještaj UNCTAD-a pokazuje i da su u cijelom svijetu direktne strane investicije pale za 13 posto, na 1.300 milijardi dolara, dok je u regionu zapadnog Balkana došlo do rasta od 33 posto, na 7,4 milijarde dolara.

Poslovni ambijent

Srbija je ovako dobre rezultate napravila zahvaljujući provedenim reformama i radu tamošnjih vlasti na privlačenju direktnih stranih investicija te je iza sebe ovaj put ostavila ekonomije kao što su Singapur, Armenija, Bugarska, UAE, Mađarska, Irska, Velika Britanija, Hong Kong... Ukoliko želimo da se to desi i u našoj zemlji, onda bi se i naša vlast trebala malo više pozabaviti poboljšanjem poslovnog ambijenta u BiH, čime bi i broj stranih investicija sigurno bio veći, pa bismo i na ovoj listi napredovali.