Inzko: “Hoće li biti nametanja Zakona o zabrani negiranja genocida?”

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko gostovao je u emisiji Puls dana. Tim povodom osvrnuo se na mogućnost nametanja Zakona o zabrani negiranja genocida, komentarisao je rezultate PISA testova, te je otkrio detalje iz privatnog života. Švedski kralj Gustav uručio je u Stokholmu austrijskom piscu Peteru Handkeu na svečanoj ceremoniji Nobelovu nagradu za književnost za ovu godinu. Kao i u trenutku kada je u oktobru objavljeno njegovo ime, ponovo se digla prašina. Većina zemalja regiona najavila je bojkot, a na društvenim mrežama su se širili negativni komentari.

Zakon o zabrani negiranja genocida

Od genocida u Srebrenici prošlo je 24 godine, a BiH još nema zakon o zabrani negiranja ratnih zločina. Slično je i u drugim državama regije. Valentin Inzko se aktivno zalaže za izradu Zakona o zabrani negiranja genocida. Zakon koji se već dugo očekuje trebao bi biti na snazi od naredne godine kada se obilježava 25. godišnjica genocida u Srebrenici.

“Taj zakon se može očekivati. Ja sam imao i govor početkom novembra u jednom čuvenom univerzitetu u Americi, na Yale univerzitetu. Tamo imaju odjeljenje za genocid. Tu uče o više genocida. Kambodža, Ruanda i Bosna i Hercegovina. Tamo smo također pričali o Zakonu o zabrani negiranja genocida. Ja sam rekao u vrijeme predavanja da ću se ja zalagati da do tog zakona dođe i moj ured već radi na tome”, rekao je Inzko.

Nakon što se zakon izradi potrebno ga je poslati u domaću proceduru, tvrdi Inzko.

“Imaju mogućnost na Parlamentarnoj skupštini da taj zakon usvoje što bi bilo najljepše, pogotovo na 25. godišnjicu”, rekao je Inzko.

Cijeli razgovor pogledajte u videu.